"Na Kosovu prioritet životi"

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da će u rešavanju statusa Kosovu ova organizacija kao prioritet imati zaštitu života.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 28.01.2008.

12:50

Default images

On je, boraveći u Bratislavi, dodao da to podrazumeva i zaštitu onoga što se do sada postiglo u pokrajini pod upravom UN. Ban Ki Mun je drugog dana posete Slovačkoj razgovarao sa slovačkim predsednikom Ivanom Gašparovičom, a rešavanje statusa Kosova bila je ključna tema.

Slovački predsednik ocenio je da je otcepljenje Kosova od Srbije gotovo sigurno, ali da Slovačka neće kretati u inicijative da prizna novu državu.

"Jednostrana odluka o tome da li će Kosovo biti samostalna država ili ne, čini se, već je sigurna. Veći problem je šta će biti posle toga", rekao je novinarima Gašparovič posle susreta sa Ban Ki Munom.

Riker garantuje Srbima zaštitu

Šef UNMIK-a Joahim Riker je izjavio da "garantuje da će Srbi na Kosovu biti zaštićeni".

Riker se, u sedištu UNMIK-a u Prištini, sastao sa predsednikom Samostalne liberalne stranke Slobodanom Petrovićem i ministrima u Vladi Kosova za povratak i zajednice i za rad i socijalno staranje Bobanom Stankovićem i Nenadom Rašićem.

Petrović, Stanojević i Rašić su, kako se navodi u saopštenju SLS-a, tražili od sefa UNMIK-a informacije o merama zaštite srpske zajednice na Kosovu.

Ministri u Vladi Kosova su, takođe, izvestili Rikera o programima koje planiraju da urade u toku svojih ministarskih mandata.

Topi: Nezavisnost važna za region

Nezavisnost Kosova je značajna za definitivnu stabilnost na Balkanu, izjavio je albanski predsednik Bamir Topi sonić u Prištini.

"Kosovo se nalazi pred istorijskim trenutkom u kome će lokalne vlasti proglasiti nezavisnost", rekao je on. Topi je, kako javlja Makfaks, poručio da će Albanija "mirovnim porukama doprineti rešavanju statusa Kosova".

Po njegovim rečima, Albanija "i pored velike želje neće biti prva koja će priznati nezavisnost Kosova, jer želi da sačuva dobre odnose s međunarodnom zajednicom i mir u regionu".

Albanski predsednik je, takođe, snažan akcenat stavio na zaštitu manjina na nezavisnom Kosovu.

"Verujem da će vojni scenario biti definitivno odbačen, što će omogućiti da Srbija krene putem modernizacije i ne ostane talac ultranacionalističkih scenarija koji su balkanskim društvima doneli mnogo štete", rekao je Topi.

Bocan-Harčenko: Rusija ima plan o Kosovu

Predstavnik ruskog ministra spoljnih poslova za Balkan Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i njegovo priznavanje može "de facto" dovesti do podele pokrajine.

Na proširenoj sednici Komiteta za međunarodne odnose ruske Dume, Bocan-Harčenko je rekao da će zapad tako doći do varijante koju je ranije smatrao najgorom i protiv koje se borio.

Bocan-Harčenko je naveo da postoji suštinska veza Srbije sa Srbima u severnom delu Kosova, da ih Beograd i finansijski pomaže i da "ništa neće biti prepreka da se integracija nastavi bez mnogo teškoća".

Ruski diplomata nije isključio mogućnost da Srbi, nakon eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova, otkažu gostoprimstvo snagama NATO-a i EU, navodeći da može doći do novog talasa izbeglica, kao i novih ekscesa, kako na jugu Srbije gde žive Albanci, tako i u Makedoniji.

Ruski diplomata je ocenio da šanse za nastavak pregovora o Kosovu postoje, ali da su "svakim danom bliže nuli".

Bocan-Harčenko kritikovao je namere EU da pošalje misiju na Kosovo, navodeći da EU "izvrće naopako Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN-a, ne bi li našla navodnu pravnu osnovu za priznanje nezavisnosti Kosova".

"Sve što se sada dešava u razmatranju kosovskog problema sa zapadnim zemljama podseća na teatar apsurda. Zapad, a pre svega Amerika, idu na proglašenje nezavisnosti Kosova. Pitanje je samo vremena, jer su Srbima dali mogućnost da mirno održe izbore", rekao je on.

Bocan-Harčenko je na kraju rekao da postoji poseban pritisak Amerike na generalnog sekretara UN-a, ali da i Rusija "sa njim ozbiljno radi", tako da postoji osnova da će se generalni sekretar ipak orijentisati pre svega na rešenje u skladu sa Poveljom UN.

Bocan-Harčenko je kazao i da je Rusija pripremila ceo paket mera u slučaju da Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost i da tu nezavisnost priznaju zapadne zemalje.

Na proširenoj sednici Komiteta za međunarodne odnose ruske Dume, na kome se raspravljalo o Kosovu, Bocan-Harčenko je rekao da te mere u potpunosti odgovaraju ruskoj poziciji, odnosno da ne odstupaju od principijelne pozicije Rusije.

Ruski diplomata je naveo da u tome postoji tesna koordinacija koraka i dejstava sa Beogradom, ali je kazao i da nije u mogućnosti da saopšti te mere "iz razumljivih razloga". Njih će, rekao je, saopštiti rusko rukovodstvo.

"Moskva u sadašnjoj situaciji pokušava da učini sve da situacija ostane u pravnim okvirima i da se obnovi pregovarački proces o Kosovu", rekao je Bocan-Harčenko i potvrdio da postoji "detaljan plan" Rusije o rešenju statusa Kosova koji je razrađen krajem decembra i početkom januara.

"Taj plan je veoma detaljan i odnosi se na to kako da se nastave pregovori i u takvim uslovima. Plan uzima u obzir i neke prioritete EU, kao što je razmeštanje njene misije na Kosovu, ali i interese Beograda", rekao je on.

Bocan-Harčenko je naveo i da je Rusija spremna da taj plan odmah izloži, ali samo u slučaju da zapad zaista želi nastavak pregovora i da se slaže sa tim da ceo proces ostane pod kontrolom i u okvirima Saveta bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: