Bugarska: Korupcija i dalje problem

Bugari smatraju da korupcija u političkim krugovima ne prestaje da raste i da je vrlo prisutna u svim oblastima života.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2007.

20:35

Default images

To pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja. "Politička korupcija na nivou članova vlade, poslanika, visokih zvaničnika, gradonačelnika i opštinskih odbornika i dalje predstavlja veliki izazov", navodi se u izveštaju nezavisnog Centra za istraživanja demokratije iz Sofije, koji je danas objavljen.

U izveštaju se dodaje da sve veći broj građana smatra da je politička korupcija "gotovo institucionalizovana posredstvom mreža nastalih oko partija".

Korupcija u okviru administracije je ipak počela da se smanjuje i sada se može meriti sa nivoom korupcije u Italiji, Slovačkoj, baltičkim zemljama i Češkoj.

Tokom 1998. i 1999. godine, svakog meseca je bilo između 180.000 i 200.000 transakcija u vezi sa korupcijom, a taj broj se smanjio početkom 2007. godine na između 110.000 i 115.000, navodi se u izveštaju.

U izveštaj, koji se zasniva na istraživanjim javnog mnjenja o iskustvima građana sa korupcijom, dodaje se da se prisustvo korupcije u poslovnim krugovima brže smanjuje nego među stanovništvom u celini.

Samo pet odsto poslovnih ljudi je reklo u januaru 2007. godine da su bili primorani da daju mito, dok je 30 odsto Bugara izjavilo da je moralo da da novac ili poklone lekarima, 27 odsto da je moralo da podmiti policajce, a 24 odsto carinike.

Po ulasku Bugarske u Evropsku uniju 1. januara, Evropska komisija posebno insistira na efikasnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: