Požari u Grčkoj, gori i Sveta gora

Grčki vatrogasci večeras se bore protiv četiri velika šumska požara od kojih najopasniji, na jugu Grčke, preti kućama.

Izvor: B92

Utorak, 29.08.2006.

21:40

Default images

Nošen olujnim vetrom, nekontrolisani požar ugrožava četiri sela kod gradića Gitio, na jugu Peloponeza. Za gašenje su angažovane stotine ljudi kojima su do zalaska sunca pomagala po tri vatrogasna aviona i helikoptera, prenose grčki mediji.

Ponovo gore delovi poluostrva Halkidike čije je delove vatra opustošila prošle nedelje, izjavio je šef Vatrogasne službe Grčke Andreas Kois. Na Halkidiki požar je u zalivu Arapis pod planinom Atos - Svetom Gorom na kojoj su pravoslavni manastiri, ali ni jedan od njih nije ugrožen. Požara ima i u nepristupačnim delovima druga dva "prsta" Halkidikija. Na Kasandri, prvom "prstu" Halkidikija, prošle nedelje je izgorelo 5.000 hektara šume, evakuisane su hiljade turista i stanovnika, a poginuo je jedan stranac.

Konzul Srbije u Grčkoj Radomir Živković, međutim kaže za B92 da su svi požari lokalizovani i da manastiri na Svetoj Gori nisu ugroženi. "Informacija koje imam od vatrogasne službe Soluna je da su požari na Halkidikiju lokalizovani. Informacija je i da je negde na Peloponezu požar, i na Evi, to je jedno mesto iznad Atine, oko 80 km, u brdu, tako da ni tu nije ugroženo neko naselje", objašnjava Živković.

Pod delimičnom kontrolom vatrogasaca su požari u planinskoj oblasti Evritanija, u središnjoj Grčkoj, i na ostrvu Evija.

Vatrogasna služba je saopštila da je danas našla dve naprave kućne izrade za podmetanje požara u šumi kod sela Maraton, u blizini Atine. To je treći otkriveni pokušaj paljenja šume na istom mestu ovog leta.

Pošto je u Grčkoj zabranjena izgradnja u šumi, podmetanje požara je češt pokušaj da se dodje do zemljišta za kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: