"Šešelj je sve planirao"

Vojislavu Šešelju u Hagu dodeljen advokat.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 22.08.2006.

10:20

Default images

Pretresno veće Haškog tribunala u slučaju protiv Vojislava Šešelja odlučilo da mu dodeli advokata za dalje vođenje postupka i naložilo da će Šešelj učestvovati u njemu samo posredstvom branioca, saopštio je taj sud.

Veće će razmatranjem svakog konkretnog slučaja odlučiti da li interesi pravde dopuštaju da optuženi lično učestvuje u postupku, navodi se u saopštenju. U obrazloženju, Pretresno veće navodi da je takva odluka doneta zbog mnogih situacija u kojima Šešelj nije poštovao sud, već je ometao i prekidao njegov rad i ponašao se na način koji zastrašuje moguće svedoke.

Kako je u Hagu nedavno najavljeno, suđenje Šešelju treba da počne u oktobru ove godine. Šešelj je više puta pred Tribunalom izjavljivao da želi da se brani sam i da neće prihvatiti nametnutog branioca.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić kaže da je odluka Haškog suda najveći skandal u modernom pravosuđu i da Šešelj to sigurno neće prihvatiti. "Upozoravali smo na nepravdu u tom kafkijanskom procesu, ali nismo očekivali da će Haški tribunal ići do tih granica da i formalno ukine svaku mogućnost odbrane optuženog", rekao je Vučić.

Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica lista Politika, smatra da je Šešelj sada ućutkan na sopstvenom suđenju. "Međutim, neće se desiti ono što se desilo kada je Sudsko veće pokušalo da ućutka Slobodana Miloševića i kada je stručna javnost ocenila da je reč o teškom kršenju Miloševićevih prava. Ovde se to neće dogoditi jer Šešelj kao da je u analima Suda za ljudska prava pročitao kada tačno može biti oduzeto pravo optuženom da se brani, pa se tako ponašao. Dozvoljeno je kritikovati Sudsko veće, dozvoljeno je kritikovati sastav Sudskog veća i ponašanje suda, ali verbalni napadi i vulgarnosti nisu dozvoljeni. Rekla bih da je Šešelj računao s tim i planirao", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: