"Šengen ipak ne poskupljuje"

Pozivajući se na dobro obaveštene diplomatske krugove, Večernje novosti pišu da neće doći do poskupljenja šengenskih viza.

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2006.

11:00

Default images

EU će odložiti za godinu dana primenu nove, gotovo duplo veće cene. Planirano poskupljenje za šengenske vize sa 35 na 60 evra, zaobići će SCG i druge zemlje zapadnog Balkana.

Kako prenosi list, među zemljama članicama EU postoje zagovornice ideje da se države zapadnog Balkana u potpunosti izuzmu od poskupljenja, a ne samo na period od godinu dana. Njihov stav je da bi poskupljenje bilo kontraproduktivno i protivrečno politici Brisela, kojom je najavljeno olakšanje viznog režima prema regionu.

Potvrdu ove informacije list je dobio od Friza Roskama Abinga, portparola potpredsednika EK zaduženog za unutrašnje poslove i pravdu Franka Fratinija. On je za Novosti potvrdio da su u toku pregovori da se poskupljenje viza za SCG odloži ili čak uopšte ne desi, ali da uslovi ostaju: kontrola granica, izrada ličnih dokumenata po standardima EU, zaštita ličnih dokumenata i, pre svega, borba protiv korupcije.

Novosti podsećaju da su prethodnih nedelja na temu olakšanja viznog režima govorili i predsednik EK Barozo i komesar Oli Ren. Odluku o tome kako bi najbrže moglo doći do olakšica, EK doneće nakon sastanaka sa predstavnicima EU u Briselu, koji će se održati danas i sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: