STO postigla dogovor

Zemlje Svetske trgovinske organizacije su postigle dogovor o ukidanju pojedinih prepreka u svetskoj trgovini.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 18.12.2005.

11:16

Default images

Ovime su se za jedan korak približile obavezujućem ugovoru o liberalizaciji globalne trgovine. Sporazum je, posle šest dana intenzivnih pregovora koji su povremeno bili na ivici sloma, prihvatilo svih 149 zemalja i teritorija članica STO, od malog Sijera Leonea, pa do Evropske unije, koja okuplja 25 zemalja.

Ipak, bez obzira na određen napredak, sporazum nije ispunio ambiciozne planove stručnjaka STO, koji su se nadali da će na ministarskom sastanku u Hongkongu biti usvojen paket detaljnih formula za smanjivanje poljoprivrednih i industrijskih subvencija i tarifa.

Danas usvojenim sporazumom predviđeno je da će u oblasti trgovine poljoprivrednim proizvodima bogate zemlje do 2013. godine ukinuti izvozne subvencije i ubrzati ukidanje drugih oblika državne pomoći poljoprivredi, javile su agencije. Bogate zemlje su se, prema sporazumu, obavezale da će bez dažbina i bez ograničenja u vidu kontingenata uvoziti najmanje 97 odsto proizvoda iz grupe takozvanih najmanje razvijenih zemalja, koje će dobiti i određene naknade kako bi liberalizirale svoje tržišta.

Šestodnevni sastanak u Hongkongu počeo je sa skromnim očekivanjima, zbog nepostojanja konsenzusa oko toga koliko su bogate zemlje spremne da otvore svoja tržišta za uvoz, posebno u oblasti poljoprivrede.

Prethodni sastanak STO, 2003. godine u Kankunu u Meksiku, propao je upravo zbog razmimoilaženja oko trgovine poljoprivrednim proizvodima, što je učinilo da takozvana runda pregovora iz Dohe, pokrenuta 2001. godine u Kataru, kasni dve godine za planiranim rasporedom.

Napeto u Hongkongu

Najmanje 74 osobe, uključujući 12 policajaca, povređene su u Hongkongu u sukobima policije i demonstranata.

Oni su pokušali da uđu u Kongresnu salu u kojoj se održava konferencija Svetske trgovinske organizacije. Snage bezbednosti su zaključale vrata Kongresnog centra, a desetine policajaca je raspoređeno unutar zgrade.

U međuvremenu, Evropska unija je na toj konferenciji ponudila da ukine subvencije za poljoprivredu do 2013. godine, što je bio jedan od najvećih problema u postizanju sporazumu o slobodnoj trgovini na konferenciji u Hongkongu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: