Inflacija će premašiti 10 odsto

Inflacija do kraja godine sigurno neće moći da se zadrži ispod 10 odsto, kaže guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2005.

15:23

Default images

On je izjavio da će novu procenu o stopi inflacije Vlada Srbije i NBS napraviti krajem jula, posle rebalansa budžeta. Iako je planirano da inflacija ove godine bude manja od 10 odsto, samo u prvih pet meseci cene su porasle sedam odsto. "Ako Vlada ne preduzme mere za obuzdavanje inflacije, NBS će opet povećati obaveznu rezervu, što će ponovo podići kamatne stope", izjavio je Jelašić.

"U dogovoru s Vladom, treba da vidmo kolika će biti odstupanja od planirane stope inflacije. To odstupanje treba da bude minimalno i treba da vidimo šta je s budžetom, pa se nadam da ćemo do kraja jula znati kolika će inflacija biti", kaže Jelašić.

Daleko od Argentine

Da bi se znalo kako koja preduzeća posluju, koja su likvidna, a koja nisu, NBS će objaviti spisak u koji će svi imati uvid. "Od 15. jula će svi zainteresovani preko Internet-sajta NBS moći da preko naziva preduzeća, matičnog broja ili PIB-a ustanove da li je to preduzeće za poslednjih godinu dana bilo u blokadi", kaže Jelašić.

Jelašić je demantovao procene nekih stručnjaka da Srbiji prete dužnička kriza i argentinski scenario zbog otplate spoljnog duga. "Mi smo daleko od argentinskog scenarija onoliko koliko je Srbija daleko od Argentine", izjavio je Jelašić i rekao da je ukupan spoljni dug 10 milijardi evra.

"Izmišljene senzacije"

Povodom serije prozivki u nekim medijima, o tome da je kuću na Dedinju platio po nerealno niskoj ceni i time utajio porez, Jelašić je izjavio da su on i njegova supruga Anastazija za kuću koju su kupili platili realan porez. "Kuća je kupljena od ušteđevine i kredita koji otplaćujem od plate", kaže Jelašić. Komentarišući javno licitiranje ponuda za otkup njegove kuće, pre svega Zorana Drakulića i Bogoljuba Karića, koji su u štampi nudili od milion do dva miliona evra, Jelašić kaže da ih je pozvao da obiđu kuću i daju ponude umesto što sakupljaju jeftine političke poene, ali da se oni nisu javili.

"Ovde se radi o nekim izmišljenim senzacijama, gde pokušavaju da me kao neaktivnog člana G17 plus dovedu u spoj s ministrom finansija Mlađanom Dinkićem. Nadam se da će istrajati u svom poslu i da će i kod medija plaćenje poreza i doprinosa biti normalna, a ne vanredna stvar", kaže Jelašić.

Još jedna prijava za Rodića

Poreska uprava je saopštila da je podnela krivičnu prijavu protiv vlasnika i odgovornog lica preduzeća "Ronako" iz Opovo zbog sumnje da je izvršeno krivično delo izbegavanja plaćanja poreza. U saopštenju se navodi da je to treća krivična prijava koju je Poreska uprava podnela protiv odgovornih u preduzećina čiji je vlasnik ili suosnivač Radisav Rodić.

Zamenik glavnog urednika lista Kurir Dragan Vučićević izjavio je da Mlađan Dinkić već 130 dana vodi ličan, prljav i odvratan rat protiv tog lista. "Dinkić nas je prozvao da smo mafijaši i plaćenici nekih tajkuna zato što pišemo šta njegovi tzv. eksperti rade s našim parama. Nismo bili mafijaši kada smo 2003. servisirali afere koje nam je on poturao i kada je izjavljivao, u decembru te godine, da je Kurir bastion slobodnog novinarstva", kaže Vučićević. On je precizirao da poreska policija u redakcijama Kurira i Glasa javnosti nije našla nikakve nepravilnosti i da je naplatila 54.000 dinara glupavih kazni.

"Danas smo platili isfabrikovan dug od 6,2 miliona dinara, a država nama duguje oko milijardu dinara na ime opreme koju je režim Mire Marković oteo Glasu javnosti 1999. i 2000. Ne verujemo da će oprema biti vraćena, ali neće uspeti da uguše Kurir. Ako budemo morali, preći ćemo u ilegalu", rekao je Vučićević, prenosi Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: