Milan Sarajlić nesposoban za suđenje

Izvor: B92

Subota, 30.08.2003.

13:21

Default images

Šest dana pred početak prvog suđenja jednom od uhapšenih u operaciji Sablja za povezanost sa Zemunskim klanom - bivšem zameniku republičkog javnog tužioca Milanu Sarajliću - još uvek nije izvesno da li će taj proces započeti.

Sarajlićev branilac Željko Marović, rekao je u subotu agenciji Beta da su lekari zatvorske bolnice u Beogradu obavestili Okružni sud u Novom Sadu da bivši zamenik republičkog javnog tužioca nije sposoban za suđenje, zakazano za 5. Septembar. Marović prenosi da je Sarajlić oboleo od “teške depresije s izraženim samoubiličkim porivima” i da se leči u potpuno neadekvatnim uslovima.

S obzirom da je do početka procesa ostalo manje od nedelju dana, na pitanje kakva je dalja procedura, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo kaže: "Što se tiče samog mišljenja lekara zatvorske bolnice, to je zapravo nalaz o činjenicama koje se odnose na zdravstveno stanje o kojima sud nema dovoljno stučnog znanja, ali procenu činjenice, da li je ona dovoljna da bi se odložilo suđenje daje sud. Pre svega treba videti nalaz lekara, a zatim treba sačekati odluku suda, koji, ponavljam, ima poslednju reč o tome da proceni da li je određena činjenica, koja je utvrđena od strane stučnih lica koja su u ovom slučaju lekari, podobna da odloži suđenje".

Upitana da li je realno očekivati da će suđenje biti odloženo, Biljana Kovačević Vučo kaže: "Ja nemam te elemente da bih mogla da kažem da li je realno očekivati da se suđenje odloži, a pre svega imajući u vidu da je to prenet nalaz lekara o slučaju zdravstvenog stanja Sarajlića. Znači, s obzirom da je advokat preneo, to je jednostavno tako u krivičnom postupku. On će sigurno da naglasi one činjenice koje idu u prilog odlaganja suđenja. Prema tome, treba sačekati, mislim da ovi elementi koji su dati o zdravstvenom stanju Sarajlića, još uvek nisu dovoljni da bi se moglo zaključiti da će suđenje biti odloženo".

Agencija Beta takođe prenosi da je pre nekoliko dana advokat Željko Marović uputio pismo ministru unutrašnjih poslova Dušanu Mihajloviću da povede istragu protiv NN lica za koje tvrdi da su u SUP-u Beograd u policijskom pritvoru mučili i vršili torturu nad Sarajlićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: