Kad srce kaže leto...

Info

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2009.

17:55

Default images

Hrvatska uzvraća udarac: malo dalje eto novi plakat, ogromna veduta slavnog Dubrovnika, a uz slogan „Kad srce kaže leto, kaže Jadran“, stoji i – „Tako lepa, tako blizu“. Slovenija odgovara novim plakatom, ogromnom vedutom sunčanog Pirana, a uz slogan „Najbliže evropsko more“, stoji i – „Prijatelji“. I još: „Vizne olakšice!“

Započeo je tako na beogradskim ulicama rat Hrvata i Slovenaca za – srpske turiste. Svjetska financijska kriza opustošila je sezonske bukinge, hotelska parkirališta su turobno prazna, a dubrovački i portoroški recepcioneri gledaju prema ulaznim vratima nervozno poput pauka što je tamo razapeo mrežu čekajući plijen. Onda su se i jedni i drugi sjetili – Srba. Zaboravljena su trenutačno sva neprijateljstva i mržnje, i odjednom Hrvati i Slovenci gledaju molećivo u Beograd, kao 1918., tukući se za naklonost srpskih turista poput onih grčkih presretača što vas na ulici vuku za rukav, jedan na jednu stranu, drugi na drugu, svatko u svoju gostionicu.

- Kad srce kaže leto – hvata tako zbunjene Srbe na bulevarima Hrvatska – kaže Jadran!

- Jadran, naravno – hvata ih s druge strane bulevara Slovenija – ali koje je najbliže evropsko more?

- Hrvatsko! – uzvraća Hrvatska. - Tako lepo, a tako blizu.

- Možda i jest – odgovara Slovenija. – Ali nije evropsko!

- Jebeš Evropu! Srce kaže Balkan!

- Razum kaže: Vizne olakšice!

- Za Dalmaciju ne treba viza, samo srce!

- A srce kaže: Prijatelji!

- Prijatelji?! Vi ste srpski prijatelji?!? Otkad, od 1991.? Zna se tko im je bliži.

- Oho, sad vam je blizu! A dvadeset godina ste proklinjali povijest što vam je doselila Srbe za susjede!

- A vama su kao prijatelji? Dvadeset godina ste zahvaljivali Bogu što je stavio Hrvatsku između vas i Srba!

- Mi ih barem ne zovemo da bismo ih maltretirali!

- I vi biste ih maltretirali, samo kad bi vam došli!

- Mi ne maltretiramo prijatelje. Prijatelji, dođite na najbliže evropsko more!

- Hahaha, to vi zovete more?! Imaju Beograđani bazene na Tašmajdanu. Nisu evropski, ali su veći.

- A bogami i lepši i bliži od Dalmacije. I manje betonirani.

- Šuti, glupi Slovenac! Ljudi, pogledajte na plakatu slovensko more u prirodnoj veličini!

- Hahaha, glupi Hrvat! Pogledajte, ljudi, na plakatu hrvatsko more! Tako blizu mu više nikad nećete biti!

Prolaze Srbi tako pored plakata i zbunjeno gledaju kako se Hrvati i Slovenci svađaju. I ne padaju im, naravno, na pamet ni Portorož ni Dubrovnik. U boljem hotelu u Portorožu, recimo Rivijeri, sedmodnevni polupansion za dvije osobe stoji 953 eura. U dubrovačkom hotelu Vis isti takav aranžman košta 934 eura, u pulskoj Histriji 1.054 eura. Avionska karta za Pulu je 154 eura, za Ljubljanu 167, kad se doda 35 eura za slovensku vizu i transfer do Primorja, ukupna cijena ispadne više-manje ista – oko hiljadu i dvjesto eura. Četiri prosječne srpske plaće za sedam dana na hrvatskom ili slovenskom Jadranu!

Zato Srbi ostavljaju Hrvate i Slovence da se svađaju na jumbo plakatima, pa odlaze u neku od bezbroj agencija da uplate isti takav aranžman u Tunisu ili Grčkoj, na Krfu ili Kreti, sedam dana za dvoje u pristojnom hotelu, s avionskom kartom, za – 400 eura. Tri puta manje! Za isti novac, štoviše, u Zakintosu ili Kefaloniji mogu ostati i dvanaest dana! A za cijenu jednog noćenja u Portorožu ili Rovinju, u apartmanu na moru u grčkom Stavrosu četveročlana srpska obitelj može ljetovati skoro mjesec dana.

Za novac pak koji bi dali za sedam dana na najbližem evropskom moru ili pak u Dalmaciji, tako lepoj, a tako blizu, srpski bračni par može, štoviše, odletjeti avionom u Tursku i ljetovati u luksuznom all-inclusive hotelu s pet zvjezdica, puna dva tjedna! Možda nije evropsko more, možda nije blizu, možda ne vuče srce, možda nisu prijatelji, ali zemlji u kojoj je prosječna plaća tri stotine eura ta su mora sasvim dovoljno lepa i sasvim dovoljno blizu, čak najbliža.

I dok su Grčka, Turska i Egipat u Beogradu već rasprodati – ostalo je još nešto malo Dubaija – Hrvati i Slovenci i dalje ratuju plakatima na koje više nitko ne obraća pažnju. Svejedno marketinški geniji, lijepo ih vidim, smišljaju nove ljetne slogane za opustjele beogradske bulevare.

- Provedite leto u međunarodnoj izolaciji - Izola!

- Vis, najbliže međunarodne teritorijalne vode!

- Slovenija: JNA je izabrala, proverite zašto!

- Dubrovačka rivijera: najbliže srpske teritorijalne vode!

- Slovensko primorje - malo more za Veliku Srbiju!

- Хрватска - спремте се, спремте, четници!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: