Info

Četvrtak, 22.04.2010.

19:12

Država novinare ostavlja na cedilu

Izvor: B92

Default images

Oslobođeni navijači, bili su optuženi da su, 16. decembra prošle godine, na stadionu Partizana, tokom utakmice ovog kluba sa ukrajinskim Šahtjorom, pesmama u kojima su novinarki B92 poručivali da će proći kao njen ubijeni kolega Slavko Ćuruvija, izvršili krivična dela ugrožavanja sigurnosti i nasilničkog ponašanja.

B92 ne razume argumentaciju po kojoj poruka 'proći ćeš kao Ćuruvija' koja se sa tribina šalje novinarki, pred više hiljada ljudi na samom stadionu i pred još više putem direktnog televizijskog prenosa, praćena bacanjem, šutiranjem i probijanjem lutke koja bi tu novinarku trebalo da predstavlja, zapravo uvreda, a ne pretnja. B92 ne razume argumentaciju po kojoj je takva poruka nešto što se tiče samo ugleda novinarke i njena lična stvar, za koju bi morala sama, privatno da goni počinioce, a ne ugrožavanje sigurnosti i problem čitavog drustva, za koji goni tužilaštvo po službenoj dužnosti.

Kada je pokrenut serijal emisija "Insajder“ o vođama navijačkih i drugih ekstremnih grupa, cilj B92 bio je da ukaže na nedostatke u odbrambenim mehanizmima kojima bi društvo i država trebalo da se štite od ekstremizma i od nasilja uopšte. Današnja odluka Prvog osnovnog suda u Beogradu kao da je prepisana iz nekog od slučajeva o kojima je "Insajder" izveštavao i doživljavamo je samo kao još jedan primer koji takve nedosatatake dokazuje.

B92 užasnut je porukom koja se na ovaj način šalje Brankici Stanković, a preko nje i drugim novinarima u Srbiji. Ta poruka je da postoje zabranjene teme i da postoje stvari o kojima je bolje ćutati. Ako se i usudite da progovorite, država će vas ostaviti na cedilu. Sve dok vas ne ubiju oni kojima se vaše izveštavanje ne dopada, ono što vam urade je zapravo banalna uvreda i vaš privatni problem. A ako vas na kraju i ubiju, država će vas i tada ostaviti na cedilu, kao što sve ove godine ostavlja na cedilu mrtvog Slavka Ćuruviju, Milana Pantića ili Dadu Vujasinović, ne otkrivajući i ne osuđujući njihove ubice i nalogodavce njihovih ubistava.

Možemo samo da se nadamo da je ovo stav jednog, postupajućeg sudije, a ne stav pravosudnog sistema, odnosno države, te da će u nastavku postupka za koji očekujemo da se nastavi po žalbi tužioca, pravda i zakon biti protumačeni na način koji će više voditi računa o žrtvama a manje o nasilnicima.

Veran Matic, direktor i glavni i odgovorni urednik B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: