Zagreb: Nova realnost na Balkanu

Pobeda Tomislava Nikolića je veliko iznenađenje, ali i izborni zemljotres u Srbiji, ocenili su hrvatski mediji drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2012.

11:32

Default images

Bivši radikal Tomislav Nikolić novi je srpski predsednik, piše Jutarnji list, naglašavajući i njegovu izjavu da se Hrvatskom želi dobar odnos. "Hrvati, ne bojte se, bićemo u dobrim odnosima" stoji na naslovnici.

Dosadašnji predsednik Boris Tadić doživao je neočekivani izborni poraz u drugom krugu, piše list i dodaje da je Nikolićev najuspešniji slogan koji su birači poslušali bio "kaznite Tadića".

Pobeda Nikolića donosi nove odnose, a Srbiju čeka duga bitka oko sastavljanja nove vlade, ali i oko toga ko će biti premijer. "Srbija bi novi vladu mogla čekati do septembra", piše Jutarnji list.

Komentator ovog lista Drago Hedl ističe da Šešeljev prvi zamenik sada Srbiju mora približiti Evropi, ističući da se Nikolić odrekao "velike Srbije", a u pobedničkom govoru naglasio da s Hrvatskom želi ostvariti stabilne i dobre odnose.

Zanimljivu ocenu daje urednik Jutarnjeg lista Mladen Pleše koji piše da su se jutros građani Hrvatske našli u novom političkom okruženju. Još ne znajući da će na izborima za šefa HDZ-a pobediti Karamarko, što je objavljeno tek u zoru, Pleše ističe da su i Karamarko i protivkandidat Milan Kujundžić desno orjentisani i da su pomeli umerenije kandidate medju kojima i Jadranku Kosor.

Ističući da je u Srbiji pobedio Nikolić, Pleše podseća da je slovenačku vladu sastavio desni nacionalista Janez Janša koji nikad nije bio sklon Hrvatskoj, kao i da je od ranije na vlasti u Republici Srpskoj, kako kaže, "ekstremni šovinista" Milorad Dodik.

Premijer, socijaldemokrata Zoran Milanović, kao i levo orjentisani predsednik Ivo Josipović biće s jedne strane pod udarom HDZ-a koji će zbog Nikolićeve pobede radikalizovati svoju politiku, a s druge u okruženju konzervativnih vlada u Srbiji, Sloveniji i RS koje nisu sklone Hrvatskoj i kojima, pogotovo Nikoliću i Dodiku ne odgovara snažna Hrvatska, dok će Ljubljana nastojati ucenjivati Zagreb, piše Pleše.

"Neću žuriti u Zagreb, imam još mnogo posla", izjavio je Nikolić za Večernji list koji u naslovu donosi i stav da Hrvatske mora rešiti pitanje povratka Srba. "neću se pretvarati da sam vam brat, ali Hrvati i Srbi mogu živeti u miru", citira Večernji list još jednu Nikolićevu izjavu.

Ističući da je Nikolić iz trećeg pokušaja uspeo poraziti Borisa Tadića, Večernji list piše da je Vojvodina u drugom krugu bila verna Tadiću, a da mu je Beograd okrenuo ledja, kao i da je Nikolić više glasova dobio u centralnoj Srbiji.

"Vjesnik" koji izlazi samo u Internet izdanju doneo je agencijski izveštaj, dok Novi list koji se štampa ranije nije doneo vest o Nikolićevoj pobedi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: