"Biće para za predsedničke izbore"

Novca za održavanje predsedničkih izbora će biti, poručuje premijer Mirko Cvetković.

Info

Izvor: B92

Sreda, 11.04.2012.

12:37

Default images

Vlada će sutra izdvojiti 1,39 milijardi dinara za sprovođenje vanrednih izbora za predsednika, koji su, kao i parlamentarni i lokalni izbori, zakazani za 6. maj.

Iako u budžetskoj rezervi ima samo 600 miliiona dinara, u Vladi navode da će spajanjem izbora u budžetu za 2012. godinu biti ušteđeno 598 miliona dinara.

"Niko neće dozvoliti da demokratija strada zbog nedostatka sredstava", poručuje Cvetković.

Trostruko manje novca u budžetskoj rezervi, odakle se obezbeđuje novac za predsedničke izbore, ne brine predsednika Vlade. Novac će biti obezbeđen i to, kako kaže, ne treba da brine građane.

"To što je u ovom trenutku iznos budžetskih sredstava manji od potrebnih ne znači da se budžetska rezerva ne može napuniti preraspodelom sa drugih pozicija. To je čisto jedna knjigovodstvena operacija", objašnjava Cvetković.

Koga će po džepu udariti te knjigovodstvene operacije na samo tri nedelje uoči izbora nije poznato.

"To znači da jednostavno određene troškove koje imate vi ih smanjite i prebacite ta sredstva na budžetsku rezervu. Budžetska rezerva se poveća i onda se obezbedi dovoljno sredstava. Na kojim pozicijama... ja to ne mogu sada da vam kažem", rekao je premijer.

Za kabinet Mirka Cvetkovića neće biti problem da obezbedi novac i za predsedničke izbore, jer će se Vlada verovatno zadužiti, tvrde ekonomski stručnjaci. Podsećaju i da je Vlada početkom godine našla načina da potroši 37 milijardi dinara, iako je sa MMF-om dogovoreno da se potroši samo 26 milijardi više od prihoda.

"Nije se stedelo ni do sada, pa zašto bi se stedelo tri nedelje pred izbore. Dakle, mi smo imali situaciju da je Vlada 30. marta donela mere štednje koje će važiti bukvalno mesec dana, dok je ona na vlasti, a pri tome je potrošila mnogo više nego što je realno smela da potroši, odnosno nego što je imala dogovor sa MMF. Ovde se sve fingira, tako da jednostavno - naći će se novac za predsedničke izbore bez ikakvih problema, da li će biti uzeto sa ovog ili sa onog, koga to briga", ističe Milan Ćulibrk, urednik u NIN-u.

Veću brigu za građane od ovog trošenja predstavljaće rebalans budžeta. To će, verovatno, značiti novo zatezanje kaiša za građane i donošenje radikalnih mera štednje.

Podsetimo, Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija izjavio je u utorak da u budžetu za 2012. godinu nije predviđen novac za predsedničke izbore i da računice pokazuju da u budžetskoj rezervi nema dovoljno para za to. Nakon toga reagovao je Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, koji je rekao da će novca za predsedničke izbore biti i da će se o tome odlučivati na sednici Vlade u četvrtak.

On je takođe rekao i da će se spajanjem predsedničkih sa parlamentarnim i lokalnim izborima 6. maja, ostvariti ušteda u budžetu od 598 miliona dinara.

TS: Jasno reći odakle novac

Ipak, iz organizacije Transparentnost Srbija kažu da je potrebno da vlast jasno predoči javnosti kako će se i iz kojih sredstava finansirati održavanje predsedničkih izbora i kampanja, jer u budžetu za ovu godinu nisu predviđenja sredstva za te namene.

"Zakon o budžetskom sistemu, u članu 61 daje mogućnost da se sredstva preusmere sa drugih stavki u određenim situacijama. Potrebno je jasno predočiti javnosti na uštrb kojih troškova će izbori i kampanja biti finansirani i zbog čega su odobrena budžetska sredstva za druge namene postala nepotrebna već u četvrtom mesecu izvršenja budžeta", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: