Sav taj folk u predizbornoj kampanji

I ovu predizbornu kampanju obeležio je spoj politike i estrade, mada se čini da su političari u borbi za što više glasača za đurđevdanske izbore otišli najdalje. Tako su pevali na koncertima i izbornim konvencijama, pili kafe sa popularnim zvezdama, komponovali stranačke hitove...

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 03.05.2012.

13:51

Default images

Prvi i najaktivniji je bio Ivica Dačić, lider SPS-a i predsednički kandidat koalicije okupljene oko socijalsita. Najavu da će u kampanji zapevati i folk hitove poslao je iz Brisela, kada je u danu kada je EU odlučivala o kandidaturi Srbije pevao "Miljacku".

Vrhunac je ipak bio na nedavnom koncertu folk pevačice Ane Bekute, koji su iz prvog reda pratili Boris Tadić, Milutin Mrkonjić, Oliver Dulić, Jovan Krkobabić. Dačić je u jednom momentu izašao na binu i zapevao narodnjak "Kad zamirišu jorgovani".

Demokratska stranka je izbegavala direktnu saradnju sa narodnjacima, a preizbornu pesmu obradu "Ode radosti" uradio je Goran Bregović. Himnu EU, inače kompoziciju Ludviga Van Betovena Bregović je uradio u svom prepoznatljivom stilu. Pesmu koja je kako se navodi "poklon Borisu Tadiću" izvode trubači.

Osim sa Bregovića, predsednčki kandidat DS-a Boris Tadić je išao na kafu sa najvećom zvezdom bivše Jugoslavije Zdravkom Čolićem i tom prilikom novinarima otkrio da najviše voli pesme "Stanice podlugovi", "Sinoć nisi bila tu" i "April u Beogradu".

Gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu pesmu "Što ne može niko možeš ti" dao je Momčilo Bajagić Bajaga koja se vrti u predizbornom spotu.

U SNS je i pre raspisvanja izbora ušao folk pevač Miloš Bojanić, koji je u žižu javnosti ponovo došao nakon učešća u rijaliti programu "Farma". Ipak himnu naprednjaka "Samo najbolji" izvodi pop pevač Rastko Janković, koji je komponovao i još jednu himnu SNS "Moj Beograd“. Skupove SNS-a pratili su i folk pevačica Cakana kao i harmonikaš Miroljub Aranđelović Kemiš. u jednom trenutku najveća zvezda koalicije okupljene oko SNS-a bila je nekadašnja modelsica Nevena Adžemović, članica Nove Srbije Velimira Ilića koja je i na izbornoj listi ove koalicije. LDP Čedomira Jovanovića je nastavio saradnju sa Vladom Divljanom koji je komponovao novu predizbornu pesmu "Ti možeš sve". U pitanju je obrada pesme Kola Portera, a novi tekst ima optimističnu poruku. U spotu se pojavljuju i glumac Bora Todorović, Gile iz "Elektičnog orgazma", reditelj Boban Skerlić...Ipak LDP ima podršku i narodnjaka - Snežane Babić Sneki i kontroverzne pevačice Dunje Ilić.

URS Mlađana Dinkića, koji je prethodnih godina i sam pisao pesme za razne folk i pop zvezde tokom čitave kampanje je pratio njihov sopstveni hit "Jaki regioni - jaka Srbija". Haris Džinović je i u predizbornoj kampanji zabavljao pristalice Dinkićeve stranke, koji je pevao na završnoj konvenciji u Nišu. Prethodno je na skupu u Obrenovcu za URS pevala Nataša Bekvalac.

DSS je ostao veran Bora Đoršević - Bora Čorba koji je nastupao na nekim skupovima DSS-a ali ne u Beogradu.

Sličnu vernost, ali prema Srpskoj radikalnoj stranci, imaju glumica Lidija Vukićević i poznati harmonikaš Branimir Đokić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: