SSP nije blokiran Hagom, već je to šansa za Srbiju

U Evropskoj uniji veruju da će Srbija posle izbora u potpunosti sarađivati sa Haškim tribunalom, što će omogućiti primenu juče potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Portparolka visokog predstavnika Havijera Solane, Kristina Galjak, u intervjuu za B92 kaže da "haškim uslovom" sporazum nije blokiran, već da je naprotiv da je to šansa da Srbija pokaže maksimalni napor u saradnji s Haškim tibunalom i u procesu pridruživanja EU.

Info

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2008.

12:21

Default images

B92: Šta je svrha juče potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije, s obzirom da je njegova primena uslovljena punom saradnjom sa Haškim trinunalom?

Galjak: Ovaj sporazum predstavlja najtemeljniji odnos koji možemo imati sa Srbijom pre procesa priključenja Uniji. Tako da je u pitanju jasan signal svih članica Evropske unije da želimo budućnost Srbije u Evropskoj uniji. Istovremeno je veoma važno podvući da mi u Evropskoj uniji u potpunosti sarađujemo sa međunarodnim institucijama i ne sumnjamo da će i demokratski izabrani lideri u Srbiji, oni proevropski, to činiti, da će nastaviti saradnju sa međunarodnim institucijama, uključujući Haški tribunal. Zbog toga u Sporazumu ističemo važnost te saradnje, što su potpuno prihvatili svi lideri koji su juče došli u Luksemburg na potpisivanje.

B92: Da li je "haškim uslovom" ovaj sporazum zapravo blokiran i obesmišljen?

Galjak: Upravo suprotno. Sporazum nije blokiran. On je stupio na snagu zato što su ga juče potpisali ministri Evropske unije. U isto vreme, mi smo se međusobno dogovorili, kao i sa srpskim liderima, da je saradnja sa Tribunalom u Hagu ključna, tako da će sve mere početi da se primenjuju kada budemo imali tu punu saradnju.

B92: Na koji način će biti procenjivana saradnja Srbije sa Hagom?

Galjak: U kontaktima sa nadležnim ljudima u Tribunalu ministri Evropske unije će redovno procenjivati napredak te saradnje. Još jednom želim da ponovim da smo uvereni da će demokratski izabrani lideri Srbije, koji žele da vide Srbiju u Evropskoj uniji, nastaviti da maksimalno rade kako bi se puna saradnja sa Hagom ostvarila i potvrdila.

B92: Šta znači puna saradnja sa Hagom? Da li je za ratifikaciju Sporazuma u evropskim parlamentima dovoljan napredak u saradnji ili svi optuženi u Hagu?

Galjak: Ono što se mora učiniti je da se uloži maksimum napora kako bi bili ispunjeni zahtevi Tribunala. Smatram da je taj maksimum napora koji želimo da vidimo potpuna transparentnost; da vidimo da se čini sve da se obezbedi da ljudi koji su optuženi za užasne događaje iz prošlosti imaju pravično suđenje. Znači, ako budemo videli ovaj maksimalni napor, Srbija će definitivno nastaviti da napreduje ka institucijama Unije.

B92: Kakav je stav Brisela o najavi nekih stranaka u Srbiji da će posle izbora 11. maja poništiti potpisani Sporazum Srbije i Evropske unije?

Galjak: Najvažnija poruka koju možemo da pošaljemo svima, uključujući i lidere različitih partija, jeste da je jučerašnja odluka Evropske unije namenjena bilo kome koga narod demokratski izabere. Mislimo da je jučerašnja ponuda iskreno ponuđena celom srpskom narodu, a naravno ostaje na srspkim liderima da odluče šta će sa njom da urade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: