Frozen Throne analiza: Freeze Shaman + Hunter!

Nakon par dana pauze nastavljamo sa analizom Knight of the Frozen Throne karata! Za vikend nam je stiglo preko 20 novih karata, tako da nemamo pojma kako ćemo stići da ih prođemo sve, ali potrudićemo se :)

Izvor: Nikola Saviæ klan rur

Ponedeljak, 31.07.2017.

15:56

Frozen Throne analiza: Freeze Shaman + Hunter!

Za danas ćemo pričati o novim Shaman kartama koje sve imaju Freeze sinergiju, što nam deluje veoma uzbudljivo i zabavno, jer otvara novi prostor za deckbuilding, ali i porširuje Freeze temu van okvira Mage klase, što podržavamo, pogotovo što i u smislu pozadinske priče nekako deluje logično da Shaman dobije više Freeze karata, kao klasa koja barata elementima.

Ukoliko ste propustili ranije analize, možete ih naći na sledećim linkovima:

Analiza prvih 5 Frozen Throne karata

The Frozen Throne analiza #2

Frozen Throne analiza: Blood Razor, Mountainfire Armor, Ghastly Conjurer i Professor Putricide!

Frozen Throne analiza: Prince Taldaram, Nerubian Unraveler, Blood-Queen Lana’thel, Vampiric Poison i Sindragosa!

Frozen Throne analiza: Paladin+Druid specijal!

A sada da pređemo na dašanje karte:

Moorabi

Iako legendarne karte u ovim tekstovima uvek ostavljamo za kraj, radi lakšeg razgovora o ostalim Shaman Freeze kartama najjednostavnije je da prvo pičamo o Moorabiju, jer on nekako predstavlja osnovu cele Freeze Shaman priče. Za šest mana 4/4 minion je veoma loše, ne moramo previše objašnjavati zašto je to tako, a kao određeni mračni omen dovoljno je da se prisetimo još jedne neslavne 6 mana 4/4 Shaman legendarne, koja je puno obećavala i još više razočarala – The Mistcaller.

Zato Moorabiju treba prići oprezno. Moorabi je kombo value karta koju gledate da odigrate u trenutku kada možete da izvučete maksimum maksimuma iz nje, odnosno iz njegovog efekta, nešto slično kao kada odigrate Lyra the Sunshard kada iz nje možete da izvučete maksimum, samo bez RNG efekta, jer znate šta dobijate.

Tako da je sasvim jasno da je ovo karta koja se igra u Control/Value shaman špilovima, jer neće igrati ovakvu anti-tempo kartu u nekom midrange špilu.

Karta koja svakako ima puno potencijala, ali osnovni problem koji vidimo je što je jednostavno previše spora i previše skupa da bi mogli da izvodimo neke lude kombinacije sa njom. Čini nam se da bi mnogo, mnogo bolje bilo da je cena ove karte bila 4 mane + 2 Overload, jer bi tako imali mnogo više prostora za neke kombo akcije.

Trenutno nam se čini da posao Value generisanja jednostavno mnogo bolje radi Spirit Echo, koji je sigurniji, pouzdaniji, brži i jeftiniji. Istina, Moorabi može da krade i tuđe minione i može da nastavi da vam daje value ukoliko preživi, ali previše tu ima “ali” i “ako”.

Glacial Shard i Frost Shock su prve karte koje nam padaju na pamet kao jeftine kombo Freeze karte koje možemo da kombinujemo sa Moorabijem da bi izvukli value, ali da li je vredno da ih igramo u špilu samo zbog Moorabija? Pa, samo zbog njega nije, ali ako se setimo da smo ranije pričali o karti Ice Braker, slika postaje već malo bolja.

Na kraju, ostaje još šest Shaman karata koje tek treba da vidimo, a tu su i još dve Freeze Shaman karte, o kojima ćemo pričati u nastavku teksta.

Cryostasis

Opet karta koja na prvi pogled bez kompletne slike može da deluje veoma konfuzno. Za dve mane dati 3/3 statse je dobar value, ali džaba kada ne možete odmah da trejdujete, jer će vam minion biti zaleđen. Ipak, ukoliko kartu odigrate na nekog Taunt miniona, kao što su Thing From Below, Stonehill Defender ili Tar Creeper, stvari već postaju mnogo bolje i dobili smo solidnu vrednost iz nje. Naravno, karta će onda biti ranjiva na silence, single target removale i slične 2 za 1 opcije, ali to je rizik koji u Hearthstoneu često moramo da prihvatimo.

Ali, tu je i druga strana korisnosti ove karte koja je čini interesantnom. Možemo je iskoristiti upravo zbog Freeze efekta, u najgorem slučaju ukoliko nam baš hitno treba da frizujemo nekog protivničkog miniona, a u najboljem slučaju za neke lude kombinacije sa Moorabijem o kome smo gore pričali, kao i sa već pomenutim Ice Breaker. Tehnički, možemo da prvo kopiramo tuđeg miniona, pa da ga onda ubijemo.

Definitivno zanimljiva i svestrana karta koja će biti deo Freeze Shaman špilova ukoliko se takav koncept pokaže dobrim i igrivim, ali sa druge strane ne vidimo je nigde druge, jer je ono što nam pruža prosto previše specifično da bi je igrali u bilo kom drugom špilu.

Voodoo Hexxer

Verovatno najbolja Freeze Shaman karta koju smo do sada videli. Alley Armorsmith i Water Elemental imaju vanbračno dete i ono se zove Voodoo Hexxer. Izuzetno moćna defanzivna karta koja može poprilično da poremeti planove mnogim aggro i midrange špilovima i uz to ima odličnu sinergiju sa Moorabi i Ice Breaker.

Oko ove karte prosto nemamo šta previše da pričamo jer je u pitanju vrlo konkretna i jasno solidna karta, koja čak može i da se igra u “običnim” Shaman špilovima koji se ne baziraju na Freeze sinergiji.

Naravno, ova karta je i sasvim solidan bonus ionako moćnom Stonehill Defender izboru Taunt miniona kod Shamana, tako da je u neku ruku i direktni buff za njega.

Dakle, za sada 4 od 4 otkrivene Shaman karte su vezane za Freeze Mehaniku, a ostalo nam je da ih vidimo još 6. Veliko je pitanje koliko će ovakav tip špila biti igriv i nadamo se je i Death Knight Thrall na neki način vezan za Freeze, jer nam se trenutno čini da, iako zanimljivo, cela ova priča oko Freeze Shamana ipak deluje previše sporo i nedovoljno jako da bi ga videli kao ozbiljan meta špil.

A sada da pređemo na Huntera

Venomstrike Trap

Već smo do sada videli obe legendarne Hunter karte, i Death Knight Deathstalker Rexxara i Professor Putricide. Kako Putricide ima efekat koji se bazira na Hunter Secretima, bilo je gotovo izvesno da ćemo dobiti bar jednu novu Hunter zamku u ovoj ekspanziji, i dobili smo je.

Venomstrike Trap je u osnovi za jednu manu jeftinija Emperor Cobra, što je svakako ok, ali da li je dovoljno da bi našla mesto u nekom ozbiljnom contructed špilu?

Osim što predstavlja jeftiniju verziju “prave” kobre, onda je isto tako i uslovljena karta, jer da bismo je dobili protivnik mora da aktivira trap tako što će napasti nekog od naših miniona, slično kao što radi i druga zmjska Hunter karta, Snake Trap. Loša strana je dakle što nam Cobra zavisi od volje protivnika, i što uvek može da čeka dok ne dobije način da se otarasi kobre, ako je siguran da zna šta je naš Secret.

Ipak, postoje i dobre strane. Pre svega tu je faktor iznenađenja, jer je možda protivnik planirao da igra velikog Taunt miniona, a morao je da čisti našu tablu, i onda nam iskoči Cobra koju on ne može da ubije i Taunt minion će mu umreti, dakle mi možemo da nastavimo da budemo agresivni.

Druga dobra stvar je faktor pristika koji smo tako često viđali u tom “plesu mačke i miša” između Huntera i protivnika. Kada protivnik zna šta je vaš Secret ali kako nema rešenje za njega ne želi da ga aktivira, međutim to onda otvora prostora za Hunter igrača da bude agresivan jer mu je protivnik ograničen, što na kraju primorava protivnika da napusti taktiku čekanja i nevoljno aktivira našu zamku. Ovo je uvek bila jedna od najvećih snaga Hunter secreta, njihova moć da preokrenu tempo i nateraju protivnika na pasivnost jer nemaju kako da odgovore na Hunterove zamke.

I treća dobra stvar je što se konačno unosi još jedan faktor nepredvidivosti prilikom napada na minione, jer se ranije uvek znalo da će to sigurno biti Snake Trap, ako je sve ostalo testirano, ali sada će i tu biti dve mogućnosti. Protivnik možda ima odgovor na Snake Trap, ali ne i na Cobru, ili obrnuto, i sama ta neizvesnost će poremetiti rasuđivanje i procenu protivniku.

Dakle, kao što vidimo, karta ima puno pozitivnih strana baš kao što su imale i druge slične Hunter zamke poput Cat Trick i Bear Trap, stoga verujemo da ako Secret Hunter ponovo bude bio jak špil, bar jedan primerak ove karte će sigurno naći svoje mesto u njemu.

Stitched Tracker

Da li to Hunter konačno dobija normalan način da generiše karte i value? Ono što je istorijski Hunteru kao klasi uvek bila falinka jeste vučenje karata(ako ne računamo “nedaobognikom” kombo Unleash the Hounds + Starving Buzzard koji je tada koštao svega 4 mane sve skupa).

Ovo je karta koja nije klasičan card draw ali je možda čak i bolja od toga, jer u neku ruku i ona predstavlja “tutor” kartu, odnosno mogućnost da ciljno dobijemo kopiju nekog jakog miniona iz špila, što je poprilično jak efekat. Treća kopija Savannah Highmane je naravno siguran izbor, ali tu je i gomila drugih zanimljivih mogućnosti.

Stitched Tracker se može uporediti sa Kabal Courier, kartom koja se smatra jako dobrom i koja se poprilično puno igrala u raznim varijacijama Mage i Priest špilova. Možemo reći da je Stitched Tracker i bolji od Kabalke, jer nije random, pošto vučemo kartu koju smo ciljno stavili u špil, ali opet i Kabal Courierima svojih prednosti jer nam može dati karte koje na drugi način nikako ne bi imali u špilu.

Takođe za poređenje je i Shadow Visions, jedna od boljih Priest karata uz Un’Goro seta. Stitched Tracker je kao Shadow Visions za minione i plus pride za jednu ekstra manu dobijamo i 2/2 miniona.

Šta je onda loša strana ove karte? Pa to što je ovo u smislu sirovih statsa 2/2 minion za 3 mane, a Hunter je jednostavno klasa kojoj život zavisi od tempa na tabli i ukoliko ga izgubi gotovo da nema načina da se povrati. Ako igramo Stitched Tracker turn 3, skoro pa da smo preskočili taj potez.

Još jedna mana je i to što ovo nije Beast (iako bi po artu zaključili drugačije), što je za Huntera koji se dosta oslanja na Beast sinergiju poprilično bitno.

I treća mana je što je ovo 3-drop, a to mesto je u Hunter špilovima već poprilino krcato “a must” kartama, kao što su Eaglehorn Bow, Animal Companion, Unleash the Hounds, Kill Command…pa će biti relativno teško naći odgovarajuće mesto za ovu kartu.

Dakle, definitivno karta sa svojim prednostima i manama, rekli bismo poprilično balansirana, ali i moćna, tako da će definitivno naći svoje mesto u nekim sporijim Hunter špilovima, ako se takav ikada desi.

Bearshark

Dobili smo i kartu iz trejlera za koju su se svi pitali šta će zapravo biti. I ispostavilo se da je poprilično dobra tempo karta za Huntera. Can’t be targeted by spells or Hero Powers je veoma moćan efekat u pravim okolnostima, a to što je ovo 3 mana minion ga čini idealnim “on curve” da ga odigrate taman pred Houndmaster turn 4, što od Bearshark može da napravi nezaustavljivu mašinu za smrt, posebno protiv špila koji ima malo miniona sa kojima može da trejduje.

Statsi od 4/3 za svega 3 mane i ovako dobrim efektom su odlična stvar, a to što su agresivno raspoređeni znači da je karta zamišljena sa Aggro/Tempo Hunterom na umu, dakle nisu baš sve karte ove ekspanzije okrenute ka sporijim Hunter idejama, ima još malo ljubavi za dobri-stari SMOrc.

Ipak, iako nesumnjivo jaka karta, neakako ne donosi previše nečeg konrektnog što bi opravdalo da je stavimo u špil, pa zbog toga nismo sigurni da li će naći svoje mesto u Construced deckovima. Nekako nam se mnogo više čini da će Medved-Ajkula svoju pravu moć pokazati kao jedan od miniona prilikom pravljenja Build-A-Beast sa Deathstalker Rexxar Hero Powerom, jer u određenim kombinacijama “Can’t be targeted by spells or Hero Powers” može biti užasavajuće jaka stvar.

Abominable Bowman

Poslednja karta o kojoj govorimo u ovom tekstu, ujedno i poslednja Hunter karta koju do sada znamo. Abominable Bowman je još jedna Hunter karta u ovoj ekspanziji koja je okrenuta ka sporom i “value” načinu igranja, umesto tradicionalnom aggro/tempo stilu koji Hunter kao klasa preferira.

Iako je efekat ove karte nasumičan, taj random momenat se može donekle kontrolisati jer sve zavisi od nas i toga šta smo igrali pre nego što Abominable Bowman umre. Opet, san je da dobijemo neku moćnu Deathrattle kartu kao što je Savannah Highmane, ali imajte na umu da su 2/2 hijene koje ispadnu iz Highmanea takođe Beast karte, tako da možemo da dobijemo i njih.

Gde vidimo ovu kartu? Pa svakako u nekom sporijem Hunter špilu, možda čak i sa Deathstalker Rexxar. Ono što definitivno želimo da testiramo, a što se ranije već pokazalo kao solidna ideja kojoj fali samo malo da bude fenomenalna, jeste Nzoth Hunter špil, jer je Abominable Bowman i sam po sebi Deathrattle karta.

Dakle ovo je trenutno karta koja ostavlja utisak veoma spore, pogotovo jer nikakve spore varijante Huntera nikada nisu uspevale, ali uz svu pdoršku koju je potencijalni Control Hunter dobio u ovoj ekspanziji, nije nemoguće da konačno se desi i to čudo.

Toliko za ovaj tekst, ako ste stigli do kraja, svaka vam čas :)

U sledećem tekstu ćemo proći kroz set neutralnih za koje mislimo da će biti novi arena kraljevi, kao i kroz još par novih klasnih karata.

Autor: Nikola Savić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: