Sad okreće leđa i najavljuje sankcije, na potezu EU

Ministri inostranih poslova pet zemalja potpisnica nuklearnog sporazuma sa Iranom sastaće se u petak u Beču.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 03.07.2018.

15:17

Sad okreće leđa i najavljuje sankcije, na potezu EU
Foto: Thinkstock

To je prvi sastanbak od kada su SAD saopštile da se povlače iz tog sporazuma, javila je iranska agencija Irna.

"Na tom sastanku će biti razmotreni svi predlozi Evropske unije (o očuvanju sporazuma) posle američkog povlačenja", dodala je agencija navodeći da će sastanak biti održan pod okriljem zajedničke komisije za nadgledanje primene sporazuma kojom predsedava EU.

Američka administracija saopštila je 8. maja da se povlači iz sporazuma, koji je u ime SAD postigao bivši predsednik Barak Obama. Vlasti u Vašingtonu su takođe najavile jačanje sankcija Iranu.

U Beču je u julu 2015. godine potpisan nuklearni sporazum Irana sa šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom.

Sporazum je omogućio da Iran izađe iz međunarodne izolacije i da se deo ekonomskih sankcija ukine toj zemli. Iran je zauzvrat obećao da odustaje o nuklearnih težnji proizvodnje atomske bombe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: