Dok se ceo svet trese, Vašington poštedeo EU

Vlada Sjedinjenih Država saopštila je da će EU biti među trgovinskim partnerima koji će biti pošteđeni uvođenja tarifa na uvoz čelika i aluminijuma u SAD.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2018.

17:32

Dok se ceo svet trese, Vašington poštedeo EU
Foto: Thinkstock

Taj potez je otklonio neposredni rizik od trgovinskog rata sa EU, koja je zapretila da će uzvratiti uvođenjem carina na niz američkih proizvoda, izveštava agencija AP.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtajzer rekao je u Vašingtonu da je predsednik Donald Tramp odlučio da "obustavi" primenu tarifa za zemlje koje su u trgovinskim pregovorima sa Sjedinjenim Državama.

On je dodao da će 28 država članica EU biti izuzete od tarifa, zajedno s Kanadom, Meksikom, Australijom, Argentinom i Brazilom.

Tramp je isplanirao da uvede carine od 25 odsto na uvozni čelik i 10 odsto na aluminijum, podseća AP i napominje da je namena tih sankcija da pogode Kinu koja je, kako se navodi, preplavila svet jeftinim čelikom i aluminijumom, ali da bi u praksi one nanele štetu i mnogim američkim saveznicima, poput EU.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer i komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrem su posetili ove nedelje Vašington kako bi zatražili izuzeće od tarifa.

Altmajer je danas rekao u nemačkom parlamentu da je "pitanje od fundamentalnog značaja - da li se svi zalažemo za otvoreno i fer svetsko tržište u budućnosti", prenosi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: