Odlične vesti: Snažno povećanje plata povlači i penzije

Nemačka vlada je saopštila da će ove godine penzije porasti za više od 3 procenta kao rezultat viših plata u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2018.

18:47

Odlične vesti: Snažno povećanje plata povlači i penzije
Foto: Thinkstock

To je povećanje koje je znatno iznad stope inflacije u toj zemlji.

Ministarstvo rada je objavilo danas da će 1. jula penzije biti povećane za 3,22 odsto u nekadašnjoj zapadnoj Nemačkoj, odnosno za 3,37 procenata u istočnom, bivšem komunističkom delu zemlje. Godišnja stopa inflacije u Nemačkoj iznosila je u februaru 1,4 posto, prenosi agencija AP.

Povećanje nemačkih penzija vezuje se za kretanje zarada zaposlenih. Nedavno je u zemlji zabeleženo snažno povećanje plata usled zdravog ekonomskog rasta.

Sa najnovijim povećanjem, penzije na manje prosperitetnom istoku će dostići nivo od 95,8 odsto iznosa koji se beleži u zapadnom delu zemlje, u kom živi većina nemačkog stanovništva. Ova razlika u primanjima nemačkih penzionera u zapadnom i istočnom delu zemlje trebalo bi da bude otklonjena do sredine 2024. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: