Da li je ovo Donald Tramp, predsednik SAD?

Američki predsednik Donald Tramp zasuo je pohvalama kineskog kolegu Si Đinpinga tokom prvog dana posete Kini.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.11.2017.

08:50

Da li je ovo Donald Tramp, predsednik SAD?
Foto: Tanjug/AP, Andy Wong

To je izrazita promena kursa u odnosu na njegove ranije kritike politike Kine po pitanju Severne Koreje i trgovine sa tom zemljom, u kojima je teško optuživao Kinu da krade milione radnih mesta SAD.

Ali on je takođe pozvao gospodina Sija da "veoma naporno radi" na ubeđivanju Severne Koreje da se denuklearizuje.

Što se tiče trgovinskog viška koji Kina tradicionalno ostvaruje u razmeni sa SAD, Tramp je mnoge iznenadio rekavši da “nije okrivio Kinu zbog iskorišćavanja”.

Američki predsednik boravi u državnoj poseti Pekingu, u sklopu svoje posete pet država na svojoj azijskoj turneji.

Dva lidera najavila su potpisivanje poslova u vrednosti od 250 milijardi dolara tokom posete Trampa, iako nije jasno koliko od te vrednosti čine već zaključeni ugovori a koliko otpada na potencijalnu saradnju.

Tramp se osvrnuo i na pitanje deficita koje SAD ostvaruju u razmeni sa Kinom, nazvavši ga veoma jednostranim i veoma nepravednim, ali je krivicu za to svalio na prethodnu američku administraciju.

"Uopšte ne okrivljujem Kinu. Ko može da okrivi zemlju zato što koristi drugu zemlju u korist svojih građana... Veoma poštujem Kinu”, rekao je Tramp prilikom obraćanja poslovnim liderima.

Pre nego što je preuzeo dužnost, Tramp se nije suzdržavao od neprijateljske antikineske retorike i dosledno se žalio na trgovinski deficit sa Kinom, optužujući je da manipulisanjem valutom krade američke poslove.

Ali u četvrtak je više puta zahvalio i pohvalio gospodina Sija tokom njegovog govora, navodeći u jednom trenutku "Ti si veoma poseban čovek".

Tramp se ranije veoma entuzijastično zahvalio Siju na gostoprimstvu u svojim tvitovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: