"Mi nismo političko telo, mi smo avio-kompanija"

Katarska avio-kompanija Katar ervejz saopštila je da se njeni letovi do i iz Dohe odvijaju po ustaljenom redu letenja.

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.06.2017.

10:16

Foto: Tanjug/AP/Hadi Mizban

"Letovi Katar ervejza se odvijaju po ustaljenom redu letenja, te trenutna situacija nije uticala na većinu letova. Naš fokus je na pružanju podrške putnicima koji su pogođeni trenutnom situacijom i pružanju najvišeg nivoa usluge", izjavio je generalni direktor te avio-grupe Akbar Al Baker.

Katar ervejz je prošle nedelje obustavio pojedine letove, a neke i preusmerio zbog zabrane preleta njegovim avionima preko vazdušnog prostora Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Bahreina.

Ta blokada je, prema ocenama generalnog direktora, presedan, i u potpunosti je kontradiktorna konvenciji koja garantuje prava korišćenja vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju avio-kompanije.

"Mi ćemo pozvati ICAO (Organizacija međunarodnog civilnog vazduhoplovstva) da ovo proglasi nelegalnim činom. Mi nismo političko telo, mi smo aviokompanija, i blokada nam je uskratila prava koja su nam zagarantovana", dodao je on.

U protekloj nedelji, avio-kompanija je obavila u proseku 1.200 letova između Dohe i mreže od preko 150 destinacija širom sveta, a 90 odsto letova je odlazilo unutar 15 minuta od planiranog vremena poletanja, dodaje se u saopštenju.

Mreža destinacija će, kako najavljuju, u narednim mesecima nastaviti da raste, a za ovu i sledeću godinu je planirano uvođenje letova do Nice, Skoplja, Sarajeva, Las Vegasa, Kanbere, Duale, Librevila, Medana, Rio de Ženeira, Santijaga, kao i mnogih drugih.

Početkom ove nedelje avio-kompanija je objavila godišnji izveštaj o poslovanju za 2017. godinu, otkrivajući ostvareni neto profit od 541 milion dolara, što je porast od 21,7 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Rezultati takođe ukazuju na rast prihoda na godišnjem nivou od 10,4 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: