Arapi nemaju rešenje, tonu sve više

Neto devizna aktiva Saudijske Arabije pala je u aprilu ispod 500 milijardi dolara prvi put od 2011. godine.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

15:51

Arapi nemaju rešenje, tonu sve više
Foto: Thinkstock

To se dogodilo i nakon što je ova kraljevina prikupila 9 milijardi dolara od prve međunarodne prodaje islamskih obveznica (sukuk).

Monetarne vlasti Saudijske Arabije, kako se naziva centralna banka, saopštile su da je neto inostrana aktiva pala u aprilu za 8,5 milijardi dolara u odnosu na prethodni mesec, na oko 493 milijarde dolara, najniži nivo od 2011, prenosi agencija "Blumberg", dodajući da je time njihov ukupan pad u ovoj godini dostigao 36 milijardi dolara.

Devizne rezerve Saudijske Arabije pale su sa najvišeg nivoa od preko 730 milijardi dolara, koliko su iznosile 2014. godine, nakon urušavanja cena nafte, što je podstaklo Međunarodni monetarni fond da upozori na to da kraljevina može ostati u roku od pet godina bez finansijskih sredstava neophodnih za podršku potrošnji. Vlasti u Rijadu su od tada pokrenule plan bez presedana za reformu ekonomije i popravljanje javnih finansija.

Ministar finansija Mohamed Al-DŽadan izjavio je u aprilu da vlada nije povlačila sredstva iz rezervi centralne banke tokom prvog tromesečja, i da bi aprilski pad mogao da se pripiše lokalnim preduzetnicima koji su plaćali dobavljače u inostranstvu nakon što je država izmirila svoje dospele neplaćene obaveze.

Ekonomski rast najvećeg svetskog izvoznika nafte verovatno će se spustiti na 0,6 odsto ove godine sa prošlogodišnjih 1,1 odsto, prema anketi koju je "Blumberg" sproveo među ekonomistima.

Vlasti međutim kažu da će rast premašiti 1,0 procenat, delom zbog plana pokretanja četvorogodišnjeg paketa subvencija vrednog 200 milijardi rijala (53 milijarde dolara) namenjenog privatnom sektoru, dodaje njujorška agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: