MMF: Pobeda Makrona ublažava strah

Pobeda Emanuela Makrona na predsedničkim izborima u Francuskoj je dobra vest za Aziju koja se u velikoj meri oslanja na trgovinu,

Svet

Izvor: B92

Utorak, 09.05.2017.

11:00

MMF: Pobeda Makrona ublažava strah
Foto: Thinkstock

Njegova pobeda ublažava strah od uspona protekcionizma u Evropi, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

"Da ste mi pitanje o usponu protekcionizma postavili pre tri do šest meseci, verovatno bih vam odgovorio da sam veoma zabrinut zbog mogućnosti trgovinskih tenzija u globalnoj ekonomiji", izjavio je direktor MMF-ovog odeljenja za Aziju i Pacifik Čangjong Re novinarima u Singapuru, a prenosi agencija Frans pres.

"Međutim, sada se osećam nešto bolje", rekao je on, dodajući da su razlozi tome prošlomesečni sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog kineskog kolege Si đinpinga, kao i pobeda Makrona na izborima.

Rezultati francuskih izbora su, kako kaže, dobra vest za otvorenu trgovinu i globalizaciju, i doprinose smanjenju neizvesnosti u evrozoni.

"U ovom trenutku sam nešto optimističniji da će se trgovinske tenzije otkloniti bez nekih većih potresa", izjavio je predstavnik međunarodnog kreditora.

U poslednjem izveštaju o ekonomskim perspektivama, MMF je kao ključne opasnosti po rast azijskog regiona naveo uspon protekcionizma u ključnim trgovinskim partnerima Azije i pooštravanje globalnih finansijskih uslova.

Međutim, azijsko-pacifički region će, prema tom izveštaju, ostati najbrže rastući region u svetu ove i naredne godine, zahvaljujući stopi rasta od 5,5 i 5,4 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: