Merkel Francuskoj: Volela bih da vam pomognem...

Nemačka želi da pomogne izabranom predsedniku Francuske Emanuelu Makronu u borbi protiv nezaposlenosti u toj zemlji, kaže nemačka kancelarka Angela Merkel.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.05.2017.

15:59

Merkel Francuskoj: Volela bih da vam pomognem...
Foto: Tanjug/AP, arhiva

"Volela bih da pomognem, posebno na planu smanjenja stope nezaposlenosti u Francuskoj", rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu, a prenosi agencija Rojters.

Zamoljena da prokomentariše izjavu Makrona iz predsedničke kampanje po kojoj bi Nemačka, kroz povećanje uvoza, trebalo da pomogne ostalim evropskim zemljama, Merkel je odgovorila: "Deo suficita od izvoza je povezan sa kvalitetom naših proizvoda, a drugi deo je povezan sa merama Evropske centralne banke na koje ne možemo uticati".

"Povećanje plata sada premašuje rast produktivnosti, i ukoliko pogledate prognoze, suficit će blago pasti u narednim godinama", istakla je Merkel.

Ona je Makronu čestitala "spektakularnu" izbornu pobedu, i istovremeno je pozdravila njegovo obećanje o nastavku ekonomskih reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: