Ovo je novi pakt - sve dogovoreno, stižu milijarde

Pregovori Grčke i Kine o veoma izdašnom i dugoročnom sporazumu o ekonomskoj saradnji su u završnoj fazi, piše grčki list Katimerini.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2017.

10:20

Ovo je novi pakt - sve dogovoreno, stižu milijarde
Foto: Thinkstock

U danu kada je glavna vest u grčkim medijima postizanje sporazuma Grčke i međunarodnih kreditora o novom setu reformi u zamenu za novu tranšu pomoći, Katimerini piše o sveobuhvatnom sporazumu sa Kinom, čija se vrednost meri milijardama.

Dogovor, za koji se očekuje da će obuhvatiti ne samo brojna specifična ulaganja već i mehanizam finansiranja, trebalo bi da bude zapečaćen na Forumu o međunarodnoj saradnji koji se u okviru kineske inicijative Put svile održava 14. i 15. maja u Pekingu.

Prema dostupnim informacijama, sporazum će biti trogodišnji i meri se milijardama.

Među projektima za koje postoji obostrani interes je stvaranje mehanizma finansiranja, a velike kineske korporacije zainteresovane su za investicije u izgradnju turističkih kompleksa u Grčkoj. Ključni projekti viđeni su u sektoru telekomunikacija, energetike, luka i transporta brodovima.

U proces dogovaranja uključene su brojne instance u obe zemlje, a izvori navode da je za više od 10 biznis-planova već urađena procena i da su pred ratifikacijom.

Zvanična Atina se nada što skorijem povećanju direktnih kineskih investicija u Grčku.

Kineski predsednik Si Đinping okupiće na forumu u Pekingu brojne svetske lidere, među kojima i ruskog i turskog predsednika Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana. Među 28 šefova država koji su potvrdili učešće su i predsednici Italije, Španije, Argentine, Čilea, Mađarske i Srbije, piše Katimerini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: