Svet

Utorak, 02.05.2017.

09:07

Valjda je poslednji put i kraj poniženja Grčke

Grčka je rano jutros postigla dogovor sa međunarodnim kreditorima o novom paketu pomoći i reformi, izjavio je grčki ministar finansija Euklid Cakalatos.

Izvor: B92, Tanjug

Valjda je poslednji put i kraj poniženja Grčke
Foto: Thinkstock

"Pojavio se beli dim", rekao je Cakalatos novinarima upotrebivši asocijaciju koja se koristi kada se izabere papa sugerišući da je dogovor postignut.

On je dodao da su pregovori o tehničkom dogovoru zaključeni o svim pitanjima i da se sada otvara put za razgovore o restrukturiranju grčkog duga, prenosi Rojters.

Razgovori o novom setu reformi, koji uključuje reforme tržišta rada i energije, kao i smanjenja penzija i podizanja poreza, potrajali su pola godine uglavnom zbog neslaganja dve strane oko fisklanih dometa.

Grčka će sada dogovor morati da zakonski uobliči pre nego ministri evrozone odobre zajam, s obzirom na to da nova rata duga Grčkoj stiže na naplatu u julu. Sledeći sastanak Evrogrupe zakazan je za 22. maj, a jedna od tema će biti i smanjenje duga Grčkoj.

Kao deo reformi, Grčka je obećala da će 2019. godine dodatno smanjiti penzije, kao i neoporezivi deo 2020. Godine, kako bi uštedela dva procenta bruto domaćeg proizvoda.

Ukoliko ciljevi budu prevaziđeni, Grčkoj će biti dozvoljeno da aktivira niz mera za ublažavanje mera štednje, koji uglavnom obuhvata smanjenje poreza.

Zvanična Atina je 7. aprila prihvatila set novih reformi i poreskih mera, u zamenu za dobijanje svežih finansijskih sredstava od kreditora.

Grčka i njeni poverioci su u julu 2015. godine dogovorili treći paket pomoći Atini u vrednosti od 86 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

13 h

Podeli: