Arapi beže od nafte, traže spas u vodi i vetru

Saudijska Arabija želi da 10 odsto svojih potreba za električnom energijom pokriva iz obnovljivih izvora kroz narednih nekoliko godina.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.04.2017.

15:58

Arapi beže od nafte, traže spas u vodi i vetru
(Foto: Thinkstock.com)

Tako ta država želi da transformiše svoj energetski sektora, izjavio je saudijski ministar za energetiku Kaled al-Falih.

Saudijska Arabija, kao najveći izvoznik nafte na svetu, takođe će prodavati svoju tehnologiju i energiju dobijenu iz obnovljivih izvora, dodao je on, a prenosi agencija Frans pres.

Al-Falih je najavio i da će biti "realizovano 30 projekata" kako bi se već naredne decenije dostigao cilj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izbora od 10 gigavata.

"Pomenuti projekti će koštati između 30 i 50 milijardi dolara, a udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije će do 2023. godine iznositi 10 procenata", rekao je al-Falih na početku Investicionog foruma o obnovljivim izvorima energije u Rijadu.

Trenutno se gotovo celokupna električna energija u Saudijskoj Arabiji dobija iz nafte ili prirodnog gasa, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: