Totalni preokret, Tramp ipak rekao "da"

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa dala je dozvolu kompaniji Trans Kanada za izgradnju naftovoda Kistoun (Keystone XL).

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.03.2017.

15:42

Totalni preokret, Tramp ipak rekao
Foto: Thinkstock

Time je ovaj projekat konačno odobren nakon što ga je Trampov prethodnik blokirao usled zabrinutosti zbog uticaja na životnu sredinu.

Posle nove revizije ovog projekta, zamenik državnog sekretara SAD Tomas Šenon je izdao predsedničku dozvolu, zaključujući da će, između ostalog, ovaj projekat "biti u funkciji nacionalnih interesa", navodi se u saopštenju Stejt departmenta, a prenosi agencija Frans pres.

Naftovod, u dužini od 1.900 km, dopremaće naftu iz Kanade do rafinerija na obali Meksičkog zaliva.

Jedna od Trampovih prvih odluka po dolasku na vlast u januaru bilo je privremeno "zeleno svetlo" za kontroverzni prekogranični projekat, čiju je realizaciju Obama odložio. Tramp je u više navrata tokom predsedničke kampanje ponovio da će odobriti izgradnju naftovoda.

Kanada je šesti najveći proizvođač nafte u svetu zahvaljujući velikim količinama naftnog peska u kanadskoj pokrajini Alberti, iz kog se dobija "najprljavija" nafta u svetu.

Aktivisti za zaštitu životne sredine, međutim, tvrde da takav pesak sadrži štetnu i korozivnu komponentu, bitumen, koji prouzrokuje pukotine na cevovodu ili curenja, i nosi veće zdravstvene i bezbednosne rizike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: