Katastrofa u najavi - preti da ode 12.000 lekara

Oko 12.000, odnosno 40 odsto lekara koji su diplomirali u zemljama Evropskog ekonomskog prostora moglo bi da napusti Veliku Britaniju posle glasanja za Bregzit

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

14:28

Katastrofa u najavi - preti da ode 12.000 lekara
Foto: Thinkstock

To pokazuje istraživanje Britanskog medicinskog udruženja (BMA).

Dva od pet doktora koji su se školovali u evropskim zemljama razmišlja da ode iz Britanije jer se posle referenduma oseća manje dobrodošlim, što bi dodatno pogoršalo problem manjka osoblja u britanskim bolnicama, prenosi Gardijan.

U istraživanju BMA je učestvovalo 1.193 doktora koji rade u Britaniji a koji su diplomu stekli u EEP. Na pitanje da li razmišlja o odlasku iz zemlje posle glasanja za izlazak Britanije iz Evropske unije, 500 ispitanika, odnosno 42 odsto je odgovorilo da, 26 odsto ne, 23 odsto nije bilo sigurno, a ostali nisu odgovorili.

"U vreme kada je Nacionalna zdravstvena služba već na kritičnoj tački i kada se suočava sa paralizujućim manjkom radnika, ovo bi bila katastrofa i moglo bi da ugrozi pružanje visoko kvalitetne brige o pacijentima. Ali ovde nisu u pitanju samo brojevi. Kvalitet nege o pacijentima je bolja kada doktori imaju raznovrsna iskustva i stručnost", izjavio je predsednik BMA Mark Porter, ocenivši da je veoma zabrinjavajuće što toliko doktora razmišlja o odlasku.

EEP čini 28 članica EU, Norveška, Island i Lihenštajn.

Prema podacima Opšteg medicinskog saveta, u registru u Britaniji ima skoro 281.000 doktora, od kojih je 63 odsto školovano u Velikoj Britaniji, 11 odsto, odnosno oko 30.000 je diplomiralo u drugoj zemlji EEP, a 26 odsto u drugim zemljama.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da radnici iz inostranstva čine veoma važan deo britanske zdravstvene službe i da vlada neizmerno ceni njihov doprinos, ali da istovremeno želi da većem broju britanskih studenata da šansu da budu doktori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: