Bivši šef VW: Još pokušavam da razumem...

Bivši generalni direktor Folksvagena Martin Vinterkorn kaže da nije znao da je VW uključen u sistemsko podešavanje softvera u dizelašima pre zvaničnog priznanja

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

13:38

Bivši šef VW: Još pokušavam da razumem...
Foto: Screenshot/YT

Vinterkorn (69) je rekao parlamentarnom komitetu koji istražuje skandal "dizelgejt", da još pokušava da razume kako se takav skandal dogodio, kao i da sam traga za zadovoljavajućim odgovorima, prenosi agencija Frans pres.

On je u septembru 2015. godine podneo ostavku, samo nekoliko dana pošto je VW priznao da je u 11 miliona svojih dizel automobila instalirao softver za manipulacije na testovima merenja emisije štetnih gasova.

Nemačke vlasti od tada nastoje da utvrde kada je upravni odbor VW prvi put obavešten o skandalu, navodi AFP.

Folksvagen je priznao krivicu za zaveru s ciljem prevare u SAD, kao i opstrukciju istrage uništavanjem dokumenata povezanih sa ovim skandalom. U okviru nagodbe sa vlastima SAD, pristao je da plati 4,3 milijarde dolara kako bi stavio tačku na kolektivnu tužbu i krivični postupak.

Kompanija, međutim, nije razjasnila ko snosi odgovornost unutar kompanije za skandal, navodi se u konačnoj presudi američkih vlasti na 86 strana.

Više od 1.400 akcionara, takođe, tuži VW pošto je otkriće ovog skandala zbrisalo oko 40 odsto tržišne kapitalizacije kompanije u samo nekoliko dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: