SAD ih ojadio jednim potezom - spisak za otkaze

Kineski proizvođač telekomunikacione opreme ZTE, koji je suočen sa trgovinskim sankcijama SAD, ukida oko 3.000 radnih mesta.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2017.

15:38

SAD ih ojadio jednim potezom - spisak za otkaze
Foto: Thinkstock

Od tog broja, petinu ukida u posrnulom poslovanju sa mobilnim telefonima u Kini, saopštili su neimenovani izvori iz te kompanije.

ZTE-ovo globalno poslovanje za proizvodnju mobilnih telefona će ukinuti 600 radnih mesta ili 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih, a najveći deo rezova biće realizovan u Kini, gde gubi tržišni udeo, javlja agencija Rojters.

Menadžer ZTE-a u jednom od međunarodnih ogranaka kompanije kaže da mu je naloženo da otpusti 10 odsto zaposlenih do kraja januara.

"Takođe su mi data imena ljudi koji moraju otići, jer su pokušali da apliciraju za posao kod rivala, Huaveja, i zbog toga su označeni kao 'nestabilni faktori'", izjavio je menadžer, tražeći da ostane anoniman.

ZTE je jedini kineski prodavac smartfona sa značajnim 10-procentnim udelom na tržištu SAD, navodi Rojters.

Američko ministarstvo trgovine je u martu prošle godine uvelo zabranu na izvoz proizvoda američkih kompanija kineskom ZTE, pošto je ta kompanija navodno prekršila sankcije Vašingtona protiv Irana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: