Smena ministra finansija: Nema oporavka

Alfonso Prat-Gaj je smenjen sa funkcije ministra finansija Argentine nakon samo godinu dana od imenovanja na tu dužnost.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.12.2016.

08:25

Smena ministra finansija: Nema oporavka
Foto: Thinkstock

Kao razlog se navodi to što se dugo najavljivani oporavak ekonomije nije ostvario, javlja agencija "Blumberg".

Ministarstvo koje je vodio Prat-Gaj biće podeljeno na dva dela, pri čemu će Luis Kaputo, koji je bio finansijski sekretar, biti na čelu novog Ministarstva finansija, a Nikolas Duhovne će voditi Ministarstvo ekonomije, rekao je šef kabineta Markos Penja na konferenciji za medije u Buenos Ajresu.

Argentinski predsednik Maurisio Makri zatražio je da Prat-Gaj podnese ostavku zbog neslaganja u vezi sa ekonomskom politikom, rekao je Penja.

Privreda Argentine je pala u recesiju ove godine, prkoseći prognozama predsednika Makrija da će se vratiti na staze rasta u drugoj polovini godine, dok je inflacija porasla na oko 40 odsto, navodi njujorška agencija.

Prat-Gaj se zalagao za mere oživljavanja rasta, dok je predsednik centralne banke Federiko Sturzeneger prioritet davao borbi protiv inflacije.

"Od samog početka rada nove administracije bili smo svedoci ove borbe između kombinovanja inflacije i podsticanja rasta", rekao je Karlos Aspis, analitičar u brokerskoj kući "Sćweber Securities" iz Buenos Ajresa, dodajući da je jasno da je "u sporu između šefa centralne banke i Prat-Gaja pobedio Sturzeneger".

Bruto domaći proizvod zemlje pao je za 3,8 posto u trećem tromesečju u odnosu na godinu ranije, objavila je prošle nedelje agencija za statistiku, pošto je rast cena smanjio kupovnu moć ljudi.

Inflacija je ubrzala nakon odluke vlade da ukine subvencije za gas, struju i vodu, a Prat-Gaj je oslobodio devizni kurs od kontrole, što je za posledicu imalo pad nacionalne valute pezo, navodi "Blumberg".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: