Rumunija apsolutni šampion, i Hrvati u top 10

Rumunija je sa rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu ove godine od 4,6 odsto međugodišnje šampion među članicama Evropske unije.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

13:42

Rumunija apsolutni šampion, i Hrvati u top 10
Foto: Thinkstock, ilustracija

Prati je Bugarska sa stopom rasta od 3,4 procenta, prema najnovijim podacima evropske statističke službe Evrostat.

Treće i četvrto mesto dele Španija i Slovačka koje su u trećem tromesečju zabeležile privredni rast od po 3,2 odsto na godišnjem nivou, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Evrostata.

Slovenija je peta sa privrednom ekspanzijom od 3 odsto međugodišnje, ispred Švedske i Kipra koje su registrovale rast BDP-a od po 2,8 procenata, dok je na osmoj poziciji Hrvatska sa rastom od 2,7 odsto na godišnjem nivou.

Listu prvih 10 zemalja članica EU po rastu BDP-a zaključuju Holandija, čija je privreda porasla za 2,4 odsto na godišnjem nivou, i Velika Britanija sa 2,3 procenta.

BDP evrozone je u trećem tromesečju zabeležio rast od 0,3 procenta u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjem nivou uvećan za 1,7 odsto.

Istovremeno, privreda 28-člane EU je u posmatranom kvartalu porasla za 0,4 procenta na kvartalnom nivou, a na godišnjem za 1,9 odsto, objavljeno je na veb sajtu Evrostata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: