Naftni div još više steže kaiš, na donjem je pragu

Francuski vodeći naftaš Total je pojačanim uštedama u rashodima i povećanje proizvodnje doveo do bolje zarade u trećem kvartalu nego što se očekivalo.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

15:04

Naftni div još više steže kaiš, na donjem je pragu
Foto: Thinkstock

Prema saopštenju Totala, prilagođena neto dobit u trećem tromesečju iznosila je 2,1 milijardu dolara, što je za 25 posto niže u odnosu na isto tromesecje 2015, prenosi agencija Rojters.

Analitičari su u anketi Rojtersa predviđali da će prilagođena neto dobit iznositi 1,88 milijardi dolara u trećem tromesečju.

Prihodi su u posmatranom kvartalu pali za 8,0 procenata u odnosu uporedni lanjski period, na 37,4 milijarde dolara.

Kompanija je saopštila da će u ovoj godini ukupni troškovi biti smanjeni za 2,7 milijardi dolara, što je iznad ranije ciljanih 2,4 milijarde dolara, dok će investicije iznositi oko 18 milijardi dolara, što je donji prag targetiranog iznosa, javlja agencija AFP.

Suočena sa uporno niskim cenama nafte i gasa, kompanija je prošlog meseca objavila da će smanjiti godišnja ulaganja na između 15 milijardi i 17 milijardi dolara od sledeće godine.

Dodala je, takođe, da namerava da sreže operativne troškove za 4,0 milijarde dolara umesto ranije projektovanih 3,0 milijarde do 2018. godine.

"Budući da se očekuje da će tržište nafte ostati nestabilno, Total je usmerio napore na smanjenje rizika u pogledu rentabilnosti poslovanja", navodi se u saopštenju.

Cene nafte su se oporavile na oko 50 dolara za barel u ovoj godini, budući da su se proizvođači u naftnom kartelu OPEK dogovorili krajem prošlog meseca da smanje proizvodnju u pokušaju da reše problem prekomerne ponude koga pogađa cene.

Ipak, cene "crnog zlata" su i dalje tek oko polovine nivoa na kom su bile sredinom 2014. godine.

Iz Totala kažu da je poslovnom rezultatu u trećem kvartalu doprineo i skok proizvodnje koji se duguje pokretanju novih velikih projekata sa višim maržama.

Total je za 2016. najavio pokretanje pet velikih projekata, uključujući početak rada velikog naftnog polja Kašagan u Kazahstanu, s ciljem povećanja proizvodnje za više od 4,0 odsto na nivou cele godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: