Rusi najavljuju: Spremni za ključnu ulogu

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je izjavio da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusija proširuju saradnju.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

16:20

Rusi najavljuju: Spremni za ključnu ulogu
Foto: Thinkstock

Kako je rekao, oni razgovaraju o načinu na koji bi Moskva mogla da podrži potencijalno zamrzavanje ili smanjenje proizvodnje nafte.

Novak je, na sastanku sa članicama OPEK-a u Beču, rekao da će rezanje proizvodnje, kratkoročno gledano, smanjiti kolebanja na tržištu, ali da će potrošnja nafte i gasa porasti u budućnosti, prenosi agencija Rojters.

"U aktuelnim uslovima, zamrzavanje ili čak smanjenje proizvodnje je, na neko vreme, pravo rešenje za globalno energetsko tržište. Ne verujemo da će ta mera poremetiti tržišne mehanizme, već da će, upravo suprotno, ubrzati uravnoteženje tržišta", dodao je Novak, a prenosi ruska agencija Tas s.

Mere za smanjenje proizvodnje nafte će, kako kaže, dovesti do stabilizacije tržišta nafte i manjeg kolebanja cena.

Novak je primetio i da je saradnja Rusije i OPEK-a svake godine sve bolja, i da je OPEK sada spreman da odigra ključnu ulogu u otklanjanju neravnoteža u odnosu ponude i tražnje na naftnom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: