Crno na belo: U Hrvatskoj vas čekaju ovi problemi

Ni nedelju dana od kada je Hrvatska dobila novu Vladu, Udruženje stranih ulagača predstavće javnosti sa kojim problemima se suočavaju investitori u Hrvatskoj.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

15:18

Crno na belo: U Hrvatskoj vas čekaju ovi problemi
Foto: Thinkstock

U Beloj knjizi će upozoriti na probleme s kojima se ulagači u Hrvatskoj suočavaju i dati preporuke za jačanje poslovne klime.

Kao najteže probleme koji ih koče u ulaganjima investitori u Beloj knjizi, dokumentu od 40-ak stranica, navode pravnu nesigurnost, u koju ulaze i česte izmene propisa, zatim poreske obaveze i neujednačeno postupanje poresnih vlasti kao i visoke parafiskalne namete, kao i sporu i neučinkovitu javnu upravu i pravosuđe.

Nezadovoljni su i, kako kažu, krutim i neodgovarajućim radnim zakonodavstvom kao i pristupom finansijskim sredstvima.

Predstavljanje četvrtog izdanja Bele knjige, dokumenta koji FIC objavljuje svake godine od 2013., biće sutra u muzeju Mimara.

U FIC- veruju da rad na jačanju investicione klime u zemlji ovaj put neće izostati.

“U dokumentu se daju preporuke za poboljšanje uslova poslovanja u Hrvatskoj. Bolji uslovi poslovanja olakšali bi dalja ulaganja investitora koji su ovde već prisutni, a bili bi magnet i za ostale ulagače”, tvrdi Stojić.

Prema podacima HNB-a, stranci su u Hrvatsku od 1993. do sredine ove godine uložili nešto više od 29,7 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: