Kako od poreskog raja napraviti poreski pakao

Novi generalni sekretar UN morao bi da na listu prioriteta uvrsti ukidanje poreskih rajeva da bi se osiguralo da svi plate svoj deo poreza.

Svet

Izvor: B92

Subota, 22.10.2016.

13:50

Kako od poreskog raja napraviti poreski pakao
(Foto: Thinkstock.com)

Alfred de Zajas, američki profesor prava, apelovao je na Portugalca Antonija Gutereša, koji će mestu generalnog sekretara UN naslediti Ban Ki Muna 1. januara iduće godine, da sazove medjunarodnu konferenciju o ukidanju poreskih rajeva.

"UN ne smeju tolerisati poreske rajeve koji olakšavaju utaju poreza, korupciju i pranje novca", rekao je Zajas novinarima posle predstavljanja novog izveštaja Generalnoj skupštini UN.

Po njegovim rečima, više od 32 hiljade milijardi dolara je u poreskim rajevima da bi se izbeglo plaćanje poreza, navodi agencija AP.

Taj stručnjak UN za jačanje demokratije i pravičnosti medjunarodnog poretka, ocenio je da je ključno pitanje transparentnost.

"Kada budemo imali transparentnost, poreski rajevi će biti neupotrebljivi", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: