Od nafte vajde nema - ovo je novi put

Alžir planira da omogući najvećim državnim bankama da se listiraju na domaćoj berzi, izjavio je jedan viši finansijski funkcioner u toj zemlji.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2016.

13:17

Od nafte vajde nema - ovo je novi put
Foto: Thinkstock

Na taj način bi se pomogao razvoj finansijskog tržišta i diverzifikaciju izvora finansiranja nakon sunovrata cena nafte.

Ovim planom će se otvoriti vrata stranim investitorima za sticanje kontrolih udela u bankama, nasuprot dosadašnjem propisu koji je nalagao da alžirska preduzeća zadrže većinski udeo u svakom partnerstvu sa strancima, rekao je alžirski zvaničnik za agenciju Rojters.

Šest alžirskih banaka pod kontrolom države ima ubedljivu većinu u imovini bankarskog sektora. Francuske banke, kao što su Sosijete Ženeral i BNP Pariba, imaju najjsnažnije prisustvo među bankama u stranom vlasništvu koje posluju u toj zemlji, dodaje britanska agencija.

Ekonomija Alžira, koji je članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), u velikoj meri se zasniva na držvnom i centralizovanom sistemu od sticanja nezavisnost od Francuske 1962. godine, i uglavnom se oslanja na energetski sektor koji obezbedjuje 60 odsto budžeta.

Pad cena nafte od 2014. godine naovamo doveo je Alžir pod finansijski pritisak, prisiljavajući vladu da reže potrošnju i traži alternativne izvore finansiranja.

"Era naftnih cena od 100 dolara po barelu je gotova. Nemamo drugog izbora nego da menjamo našu politiku", rekao je sagovornik Rojtersa, koji je zamolio da ostane anoniman jer nema ovlašćenje da govori za medije.

"Reforme će se kretati polako, ali neće biti uzmicanja ni za pedalj", dodao je on.

Sa više od 130 milijardi dolara deviznih rezervi i malim spoljnim dugom, Alžir je u boljoj situaciji od drugih proizvodjača nafte, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: