Svi dizelaši prevaranti - evo ko je "najprljaviji"

Prevare u Folksvagenovom skandalu s lažiranjem emisija izduvnih gasova samo su vrh ledenog brega jer nijedan proizvođač s dizel motorima ne poštuje norme EU.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 20.09.2016.

08:25

Svi dizelaši prevaranti - evo ko je
Foto: Thinkstock

Kako pokazuje studija nevladine organizacije Evropska federacija za saobraćaj i okolinu, nijedan proizvođač ne poštuje norme u ispuštanju štetnih gasova.

Ova organizacija je merila emisije u 230 modela automobila s dizel motorom, a rezultati su poražavajući:

Četiri petine tih automobila prodatih od 2010. do 2014. koji u laboratorijima pokazuju da su u skladu s normom Euro 5 (180 g/1000 km), zagađuju u stvarnosti tri puta više od dopuštene norme, prenosi agencija Hina. Slično važi i za normu Euro 6 (80g/1000 km) - dve trećine automobila prodatih od početka 2015. godine prelazi gornju dopuštenu granicu.

Reno je najveći zagađivač i automobili toga proizvođača čak osam puta premašuju normu Euro 5.

Slede Land rover (Land Rover), Hjundai (Hyndai) i Opel/Voksol (Opel/Vauxhall), a najmanji zagađivači prema Euro 5 su Seat, Honda, BMW, Ford i Pežo (Peugeot). U kategoriji norme Euro 6, najveći zagađivači su Fijat i Suzuki, čiji motori ispuštaju 15 puta više od dopuštenog nivoa, a slede Reno-Nisan i Opel/Voksol.

Folksvagen u pogledu norme Euro 6 ima najbolje rezultate, ali i dalje njegovi automobili ispuštaju dva puta više od dopuštenog nivoa.

Ukupno, oko 29 miliona tih "prljavih" automobila voze po evropskim putevima, a najviše ih je u Francuskoj - 5,5 miliona, zatim u Velikoj Britaniji 4,3 miliona i u Italiji 3,1 milion.

Povećani nivo ugljen-dioksida u urbanim sredinama u Evropi dovodi do prerane smrti čak 72.000 ljudi godišnje, navodi se u studiji.

Nemački proizvođač Folksvagen u septembru prošle godine je priznao da je u 11 miliona svojih dizel motora ugradio uređaje koji su omogućili da na testovima ti automobili pokazuju manju emisiju od stvarne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: