Odbacuju "teške" ponude, američki div diže ruke

Američki lider u industriji grickalica, Mondelez Internešenel, odustao je od planova za spajanje sa proizvođačem čokolade, kompanijom Herši.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

19:06

Odbacuju
Foto: Thinkstock

Mondelez je odluku o odustajanju objavio sinoć, gotovo dva meseca nakon što je Herši, proizvođač Risis kapkejks kolačića s kikiriki buterom i "Heršijevih poljupčića", odbio 23 milijarde odlara vrednu Monedelezovu ponudu za preuzimanjem, prenosi agencija Frans pres.

"Nakon dodatnog razmatranja, a uzimajući u obzir najnoviji razvoj situacije sa akcionarima u Heršiju, utvrdili smo da ne postoje uslovi za napredak u pravcu postizanja sporazuma", naveo je Mondelez u saopštenju, dodajući da je menadžment "razočaran".

Pripajanjem Heršija, Mondelez bi pretekao kompaniju Mars kao najvećeg svetskog dobavljača slatkiša.

Heršijeva uprava je u junu navela da je "pažljivo razmotrila" ponudu od 107 dolara po akciji kompanije i zaključila da "nema osnova za dalje pregovore".

Ta kompanija je 2002. godine takođe odbacila 12,5 milijardi dolara "tešku" ponudu za preuzimanjem od Riglija (Wrigley), koji je sada u sastavu Marsa.

Vrednost akcija kompanije Herši je po zatvaranju redovnog trgovanja na berzi ojačala 0,7 odsto, da bi posle objave Mondelezovog saopštenja pala za 11,4 procenata u trgovanju nakon isteka radnog vremena berze.

Mondelezova akcija, koja je u redovnom trgovanju zatvorena na nepromenjenom nivou, posle saopštenja je porasla za 3,9 odsto u kasnom trgovanju, prenosi Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: