Opasnost vreba iz hrane, čak 775 ozbiljnih žalbi

Prošle godine je Evropska komisija u okviru sistema uzbunjivanja na nivou EU primila 3.049 obaveštenja o rizicima za bezbednost hrane i hrane za životinje.

Svet

Izvor: B92

Subota, 27.08.2016.

15:14

Opasnost vreba iz hrane, čak 775 ozbiljnih žalbi
(Foto: Thinkstock.com)

Od toga se 775 odnosilo na ozbiljan rizik za zdravlje, preneli su mediji.

Među češće prijavljivani rizicima bili su živa u ribi, aflatoksini u orašastim plodovima i salmonela u voću i povrću.

"Sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) radi dvadeset i četiri sata dnevno i ključan je alat za prekograničnu reakciju ako se u lancu hrane otkrije rizik za javno zdravlje", naglašavaju u Evropskoj komisiji, uz zaključak kako se iz godišnjeg izveštaja za 2015, koje je upravo objavljeno, vidi se da je razmena informacija o ozbiljnim zdravstvenim rizicima postala efikasnija.

Stopa odgovora na prijave u sklopu sistema uzbunjivanja povećala se za 23 odsto, kaže se, i dostigla 4.030 obavesti o naknadnim merama.

"Ta mreža omogućava nadležnim telima da brzo deluju u pogledu mnogih rizika za bezbednost hrane pre nego što zaista dođe do štete za evropske potrošače. Sistem postoji od 1979. i razvijao se kako bi pratio promene na rastućem i sve složenijem globalnom tržištu te promene u navikama potrošača”, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: