Smanjena procena rasta američkog BDP-a na 1,1%

Američko Ministarstvo trgovine snizilo je procenu privrednog rasta u drugom tromesečju na 1,1 odsto.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.08.2016.

19:38

Smanjena procena rasta američkog BDP-a na 1,1%
(Foto: Thinkstock.com)

Zabeležena je naime iznenadna slabost aktivnosti privrednih subjekata u tom periodu.

Smanjenje za 0,1 procentni poen u odnosu na preliminarnu procenu godišnje stope rasta BDP-a u drugom tromesečju, zasnovano je na potpunijim podacima koji su pokazali nižu državnu i potrošnju lokalnih samouprava i veći uvoz od prvobitno procenjenih, prenosi agencija AFP.

Ali, ohrabrujući znak za privredni rast u tekućem tromesečju predstavlja činjenica da su procene o ličnoj potrošnji i poslovnim investicijama revidirane naviše.

Ipak, te izmene su male, navelo je američko ministarstvo, dodajući da "opšta slika privrednog rasta ostaje ista".

U istom izveštaju, ministarstvo je saopštilo da su američki korporativni profit pali za 24,1 milijardu dolara u drugom tromesečju, nakon rasta od 66 milijardi dolara u prvom kvartalu, i da su niži za 4,9 procenata u odnosu na godinu ranije.

Banke i druge finansijske institucije zabeležile su u posmatranom periodu značajne dobitke, ali su oni neutrazlizovani snažnim padom dobiti nefinansijskih preduzeća.

Blago revidiranje rasta naniže za drugi kvartal je bilo očekivano a ekonomisti uglavnom predviđaju solidan skok BDP-a na godišnjem nivou u trećem kvartalu, od gotovo tri procenta, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: