Kako je Kina nokautirala ruskog diva

Ruski aluminijumski div Rusal zabeležio je pad neto dobiti od 70 odsto u prvoj polovini 2016. pošto slabost na robnim tržištima drži cene pod pritiskom.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.08.2016.

08:11

Kako je Kina nokautirala ruskog diva
Foto: Thinkstock

Cena aluminijuma potonula je na šestogodišnji minumum, na ispod 1.500 dolara po toni u 2015. godini, jer su usporavanje privrednog rasta i prezauzetost kapaciteta na ključnom kineskom tržištu potkopali tražnju, prenosi agencija AFP.

Cene su se u ovoj godini neznatno oporavile, dostižući kotu od nešto manje od 1.700 dolara, što je daleko ispod rekordnog nivoa od preko 2.300 dolara po toni zabeleženog 2012. godine.

Privredna komora Evropske unije upozorila je u februaru da će ogromne kineske zalihe imati "dalekosežne" posledice po globalnu ekonomiju, navodi francuska agencija.

U takvim okolnostima, Rusal je ostvario neto dobit u prvih šest meseci od 261 milion dolara u poređenju sa 879 miliona dolara u istom periodu 2015, navodi se u saopštenju objavljenom na Hongkonškoj berzi. Prihodi su pali 17,9 procenata, na 3,89 milijardi dolara.

"Tokom prve polovine godine, industrija aluminijuma je ostala pod snažnim pritiskom, zbog nastavljanja slabe klime na tom robnom tržištu", naveo je generalni dirtektor Rusala Vladislav Solovjev u saopštenju.

Solovjev je dodao da je blagi oporavak cene tog metala u drugom kvartalu tekuće godine, potpomognut jačanjem tražnje i smanjenjem kineske ponude, doprineo boljim rezultatima u tom tromesečju.

Dobit je u drugom kvartalu porasla za 7,1 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, na 135 miliona dolara. Međutim, to je još za 56 odsto niže na godišnjem nivou.

Kompanija "Čajna Hongćiao grup" pretekla je Rusal kao najveći svetski proizvođač aluminijuma u prvoj polovini prošle godine, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: