Oni imaju rast čak 10x brži od nemačke privrede

Sa prosečnih 43.000 gledalaca po utakmici, Bundesliga je najgledanije nacionalno fudbalsko takmičenje u Evropi.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

15:03

Oni imaju rast čak 10x brži od nemačke privrede
(Foto: Thinkstock.com)

U skladu s tim ide i zarada, ali i rast – deset puta brži od kompletne nemačke privrede.

S obzirom nam to da svi treneri prve Bundeslige, osim jednog, tipuju da će u maju sledeće godine Bajern ponovo biti prvak, minhenski klub može slobodno da trlja ruke. FC Bajern je klub s najviše navijača i najviše fan-klubova, klub čije reklame dopiru do najvećeg broja ljudi, čiji su fudbaleri najbolje plaćeni, kao i klub sa "najdubljom kasom“.

Ali, ni drugi fudbalski klubovi prve Bundeslige ne mogu baš da se žale. Iz godine u godinu zarađuju sve više novca. U tom smislu Kristijan Zajfert, direktor Nemačke fudbalske lige (DFL), pre godinu dana je izjavio sledeće: "Onaj ko beleži deset puta brži rast nego kompletna nemačka privreda, nalazi se u stabilnoj poziciji“. I Karsten Holaš, rukovodilac Sport-biznis-grupe, to potvrđuje. On u razgovoru za DW kaže da se u toj sferi već razvio "solidan i kontinuiran rast“.

Zahvaljujući velikom interesovanju publike prvoligaši ubiru veliku količinu novca od ulaznica. Holaš naglašava da "Bundesliga i tu ponovo beleži rast od osam procenata“. Na utakmice Bundeslige dolazi u proseku 43.000 gledalaca. "Bundesliga je jednostavno magnet za publiku“, kaže Holaš.

Ipak, medijska prava za prenose utakmica i dalje ostaju najdublji izvor iz kojeg taj profesionalni sport crpi dobit. Halaš napominje da je za sezonu 2017/2018 koja počinje u petak (26.8.). već postignut rekord: "Dobitak je u poređenju sa prethodnom sezonom enormno porastao.“

Od pitanja koji klub će na kraju svojim navijačima da predstavi pobednički trofej, možda je još intrigantnije pitanje da li se došlo do kraja trenutne finansijske dimenzije u profesionalnom fudbalu? Možda je ipak čitava stvar toliko prenaduvana da bi sve moglo da se završi "velikim praskom“? Holaš je čvrsto ubijeđen da se ne radi ni o kakvoj prenaduvanosti, već da će ekonomski učinak klubova i dalje da raste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: