Napokon: Vatikan otkriva svoje finansije

Vatikan i Banka Italije potpisali su ključni sporazum o saradnji u cilju okončanja višgodišnjeg italijanskog nepoverenja prema finansijama Svete Stolice.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

14:49

Napokon: Vatikan otkriva svoje finansije
Foto: Thinkstock

Sporazum dolazi nakon višegodišnjih finansijskih reformi od kojih je većina preduzeta pod papom Franjom, s ciljem da se u Vatikan i njegovu problematičnu banku uvedu međunarodni standardi koji garantuju transparentnost i sprečavanje pranja novca, prenosi agencija Rojters.

U zajedničkom saopštenju se navodi da sporazum, za koji je Vatikan žestoko lobirao, "ima za cilj unapređenje razmene informacija u oblasti finansijskog nadzora na bazi reciprociteta".

On "omogućava vlastima da prošire kanale informisanja" radi praćenja transakcija između italijanskih finansijskih subjekata i Vatikana, suverene države u centru Rima čije je finansijske aktivnosti Banka Italije decenijama posmatrala sa sumnjom.

Rojters podseća da su 2010. godine italijanske banke prestale da posluju sa bankom Vatikana, koja je zvanično poznata pod imenom Institut za religijske poslove (IOR), nakon što im je Banka Italije naredila da moraju striktno da primenjuju stroga pravila protiv pranja novca.

Te godine, sudije u Rimu su u okviru istrage mogućeg pranja novca zamrzle 23 miliona evra koje je IOR držao na računima u dve italijanske banake. Iz IOR-a su tada naveli da je reč samo o transferu njihovih vlastitih sredstava sa računa koje poseduju u drugim zemljama. Novac im je kasnije vraćen.

Italija je potom 2012. godine blokirala korišćenje debitnih i kreditnih kartica u Vatikanu zbog zabrinutosti u pogledu nedostatka transparentnosti, a ta mera je predstavljala veliki problem za majušni grad-državu koja najveće prihode ostvaruje od turista koji dolaze u obilazak vatikanskih muzeja, dodaje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: