"Turska će odoleti, lira se vraća"

Neuspeli pokušaj puča neće imati trajnih posledica po ekonomiju uprkos kratkoročnom negativnom uticaju na privredni rast, kaže turski vicepremijer Mehmet Šimšek

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2016.

10:00

Foto: Thinkstock

Makroekonomski temelji Turske su, kako je naveo, solidni i vlada će se ponovo brzo preorijentisati na implementaciju strukturnih reformi, prenosi agencija Rojters.

Turska valuta lira se oporavila, nakon jednog od najvećih gubitaka u svojoj istoriji i rekordno niske vrednosti na koju je "skliznula" posle pokušaja vojnog puča u Turskoj, prenosi francuska agencija Frans pres.

Kurs lire je jutros iznosio 2,93 lire za jedan dolar, što je oporavak od 2,7 odsto u odnosu na petak, kada je turska valuta izgubila čak 4,99 odsto vrednosti, skliznuvši na istorijski minimum od 3,04 lire za dolar.

Kurs lire prema evru se jutros kretao oko 3,24 lire za evro, što je skok od 2,67 odsto u odnosu na petak, kada je vrednost lire pala za 4,8 odsto, na 3,34 lire za evro.

U Turskoj je u noći između petka i subote pokušan vojni puč, a sukobi su izbili širom zemlje, od Ankare do Istanbula.

U pokušaju puča u Turskoj u petak uveče je poginulo najmanje 265 ljudi, dok ih je 2.000 povredjeno, od kojih su većina civili koji su izašli na ulice na poziv Erdogana da spreče vojni udar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: