Oni slave Bregzit: Barberi, odmor...šta ćemo pre?"

Iako ekonomisti kažu da Britanija srlja ka recesiji, izolaciji i padu standarda, Kinezi su oduševljeni onim što Bregzit donosi.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2016.

11:01

Oni slave Bregzit: Barberi, odmor...šta ćemo pre?
(Foto: Getty images)

Potrošači u Kini pozdravili su odluku Britanije da napusti EU i iskoristili pad funte kako bi pokupovali Hermes tašne i Hugo bos šalove.

“Moja prva misao nakon Bregzita bila je: "Počinje letnja rasprodaja u Hardosu. To znači popusti, popusti i popusti..."”, napisao je jedan Kinez na Veibu, kineskoj verziji Tvitera.

Kineske novine ispunjene su naslovima koje slave Bregzit,

U članku pod naslovom, “Funta će rasplamsati iskru šoping groznice”, Vuhan morning post svoje čitaoce hrabri da gledaju na svetliju stranu Bregzita.

“Odlazak Britanije je izazavao devalvaciju funte, što znači da za isti iznos juana možete kupiti više”, navodi se.

Klasičan Barberi kaput, na primer, koji je koštao 13.757 juana nakon Bregzita košta 12.203 juana.

Jedna dvadesetpetogodišnjakinja je rekla da joj je jedan od prvih poteza nakon rezultata referenduma bio odlazak na sajt Barberija gde su cene sakoa pale 9 odsto.

“Bregzit je dobra vest za mene”, reka je ona.

“Planiram da kupim LV torbu, čim razmenim novac”, rekla je druga.

Kineski turisti, njih više od 200.000 koliko ih je prošle godine posetilo Britaniju, takođe su srećni zbog Bregzita jer je izazvao da funta padne na najniži nivo u poslednjih 30 godina.

Kineska vodeća turistička agencija, kaže da je rast pretrage za odomor u Britaniji porastao 200 odsto.

Strani studenti takođe krah funte opisuju kao blagoslov, 22 godišnji kineski student kaže da mu je bregzit pomogao da smanji školarinu za oko 20.000 juana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

19 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: