Majkrosoft rekao zbogom, otkaz za 1.850

Američka softverska kompanija Majkrosoft najavila je da će ukinuti 1.850 radnih mesta u odeljenju za proizvodnju smartfona.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

15:53

Majkrosoft rekao zbogom, otkaz za 1.850
Foto: Tanjug

Najveći broj radnih mesta biće ukinuto u Finskoj, što će umanjiti bilans za oko 950 miliona dolara.

To je, prema ocenama finskog sindikata, kraj Majkrosoftovog poslovanja sa proizvodnjom smartfona, koje je američka kompanija preuzela od finske Nokije, prenosi agencija Frans pres.

Američka kompanija, koja je 2014. godine ušla u posao proizvodnje smartfona preuzimanjem Nokijinog odeljenja za proizvodnju mobilnih uređaja, saopštila je da će reorganizovati svoj sektor za proizvodnju smartfona i zatvoriti centar za istraživanje i razvoj u finskom gradu Tampereu, prenosi agencija Rojters.

Iz Majkrosofta su poručili da će nastaviti sa razvojem platforme "vindouz 10" za mobilne telefone i da će podržati proizvodnju smartfona "lumija".

Ranije ovog meseca, Majkrosoft je najavio prodaju svog odeljenja za proizvodnju mobilnih uređaja za 350 miliona dolara.

Naime, kada je to poslovanje kupovao od Nokije, Majkrosoft je za njegovo preuzimanje platio 7,2 milijarde dolara, ali nije uspeo da napravi zaokret u poslovanju i prošle godine je najavio otpis u iznosu od 7,5 milijardi dolara i otpuštanje 7.800 radnika, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: