Upozoravaju: Jen je pretnja za kompanije

Drastično kolebanje vrednosti jena bi moglo imati velikog uticaja na trgovinske perspektive japanskih kompanija, upozorio je japanski premijer Šinzo Abe.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

19:39

Upozoravaju: Jen je pretnja za kompanije
Foto: Thinkstock

"Svako drastično kolebanje kursa će imati velikog uticaja na trgovinu japanskih kompanija, što nije poželjno. Na deviznom tržištu, prekomerna volatilnost može imati negativnog uticaja i zbog toga je važna stabilnost kursa", izjavio je Abe na konferenciji za novinare u Londonu, a prenosi agencija Frans pres.

Iz tog razloga je, prema njegovim rečima, potrebno pažljivo praćenje kretanja kursa i adekvatno reagovanje u slučaju da bude bilo potrebe.

Jen je skočio na 18-mesečni maksimum prema dolaru nakon što je centralna banka Japana prošle nedelje odlučila da se uzdrži od novih podsticaja.

Jedan dolar je juče popodne vredeo 107,13 jena, što je i dalje znatno ispod nivoa od 111 jena pre saopštenja centralne banke.

Jaka valuta šteti japanskim izvoznim gigantima, kao što su Tojota i Soni, jer njihovu robu čini skupljom u inostranstvu, umanjujući istovremeno vrednost njihovog profita vraćenog u zemlju.

Abe je na turneji po evropskim prestonicama uoči samita Grupe 7 (G7) koji se 26. i 27. maja održava u Japanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: