Nemci: To je najveća briga, ne verujemo SAD i EU

Nemački građani su sve nepoverljiviji prema trgovinskom sporazumu između EU i SAD o kom se trenutno pregovara.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

17:58

Nemci: To je najveća briga, ne verujemo SAD i EU
Foto: Thinkstock

Oko 70 odsto Nemaca, od ukupno 500 ljudi koliko je učestvovalo u anketi nacionalnog nemačkog emitera ARD, smatra da će sporazum o Transatlanskoj trgovini i investicionom partnerstvu (TTIP) imati "uglavnom negativne efekte", što je znatno veći procenat u odnosu na 55 odsto iz juna 2014. godine, prenosi agencija Frans pres.

Kod 79 odsto ispitanika, prava potrošača izazivaju najveću brigu, saopštio je ARD.

Samo 17 odsto anketiranih veruje u "uglavnom pozitivne efekte" sporazuma, što je znatno manje u odnosu na 31 odsto pre samo dve godine.

U međuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel je ponovila zvanični stav njene vlade, a to je da će uraditi sve što je u njenoj moći da se pregovori okončaju pre kraja 2016. godine.

Nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel je prošlog meseca upozorio da će pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini propasti, ako SAD odbije da napravi ustupke.

Zvanični Pariz je, takođe, ustao protiv sporazuma, nakon što je francuski predsednik Fransoa Oland nedavno izjavio da će ga "u ovoj fazi" odbaciti, jer se njegova država protivi neregulisanoj slobodnoj trgovini.

Tokom prošlemesečne posete američkog predsednika Baraka Obame Berlinu, na desetine hiljada građana je protestovalo na ulicama protiv TTIP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: