Spojeni sudovi: SAD-dolar-nafta

Terminske cene nafte su pale, u očekivanju izveštaja o zapošljavanju u SAD koji bi trebalo da pruži nove dokaze u pogledu stanja najveće svetske ekonomije.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

10:16

Spojeni sudovi: SAD-dolar-nafta
Foto: Thinkstock

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu pojeftinila je za 20 centi, na 44,12 dolara, a severnomorska sirova nafta "brent" za julske isporuke pala je za 18 centi, na 44,83 dolara po barelu, prenosi agencija AFP.

"Male su šanse za veće akcije trgovaca uoči objavljivanja izveštaja o zapošljavanju u SAD, koji će imati direktnog uticaja na dolar", izjavio je tržišni strateg kompanije CMC Markets, Majkl Mekarti za Frans pres.

Slabiji dolar čini naftu jeftinijom za kupce koji koriste slabije valute, što podstiče tražnju i podiže cene.

Takođe su se ove nedelje pojavile spekulacije da će američka Uprava Federalnih rezervi (Fed) na junskom sastanku podići kamatne stope, nakon što su dva regionalna direktora te institucije izrazili podršku ovakvom potezu.

Na oporavak cena nafte je uticala i politička kriza u Libiji, zatim pad proizvodnje u SAD i požari u Kanadi koji prete da ugroze proizvodnju ove sirovine u toj zemlji, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: